A jakabliliom teleltetése

A jakabliliom sikeres nevelésének egyik sarkalatos pontja a megfelelő teleltetés. Mivel ez a növény a fagyérzékeny kategóriába tartozik, a magyarországi éghajlati viszonyok mellett nem képes a szabadban átvészelni a telet. A nyugalmi időszak alatti helyes gondoskodás elengedhetetlen ahhoz, hogy a hagyma regenerálódjon, elegendő erőt gyűjtsön, és a következő tavasszal újra teljes pompájában virágozhasson. A teleltetési folyamat nem bonyolult, de precizitást és néhány alapvető szabály betartását igényli, a hagymák felszedésétől kezdve a tároláson át a tavaszi újraélesztésig. A helyesen végrehajtott teleltetés a következő évi bőséges virágzás legfőbb garanciája.
A teleltetésre való felkészülés
A teleltetési folyamat valójában már késő nyáron, kora ősszel elkezdődik, amikor a növény jelzéseket ad a vegetációs időszak végéről. A levelek fokozatosan elkezdenek sárgulni és veszíteni a tartásukból. Ez egy teljesen természetes folyamat, amely azt jelzi, hogy a növény a lombozatban lévő tápanyagokat és energiát elkezdi visszajuttatni a hagymába. Ebben az időszakban kulcsfontosságú, hogy ne avatkozzunk be a folyamatba a levelek idő előtti levágásával. Hagyjuk, hogy a levelek teljesen elszáradjanak a növényen.
Ezzel párhuzamosan a növény vízigénye is drasztikusan csökken. Az öntözést fokozatosan mérsékelni kell, ahogy a levelek sárgulnak. Amikor a lombozat már nagyrészt elszáradt, az öntözést teljesen be kell fejezni. Ez segít a hagymának felkészülni a száraz nyugalmi periódusra, és csökkenti a rothadás veszélyét a tárolás során. A tápoldatozást már augusztus végén, szeptember elején fejezzük be, hogy a növény ne hozzon új, zsenge hajtásokat, amelyek a tél közeledtével csak gyengítenék.
A hagymák felszedésének optimális időpontja az első komolyabb fagyok beállta előtt van, általában október végén vagy november elején. Nem kell megvárni, hogy a fagy megcsípje a lombozatot, de fontos, hogy a levelek már teljesen elszáradjanak. Egy ásóvilla segítségével óvatosan emeljük ki a hagymagumókat a földből, ügyelve arra, hogy ne sértsük meg őket. A cserepes növények esetében a folyamat egyszerűbb, hiszen ott a cseréppel együtt mozgathatjuk a növényt.
A felszedett hagymákról óvatosan rázzuk le a fölösleges földet, de ne mossuk meg őket vízzel. A rajtuk maradt, teljesen elszáradt lombozatot és gyökereket ilyenkor már eltávolíthatjuk. Ez a pillanat a legalkalmasabb a szaporításra is: az anyahagymáról könnyedén leválaszthatjuk a kisebb fiókhagymákat, amelyeket a következő tavasszal külön ültethetünk el. A szétválogatás után minden hagymát egyenként vizsgáljunk át, és csak az egészséges, kemény, sérülésmentes példányokat tegyük félre a tároláshoz.
Az ideális tárolási körülmények
A jakabliliom hagymáinak sikeres átteleltetéséhez elengedhetetlen a megfelelő tárolóhelyiség kiválasztása. Az ideális telelőhelynek négy alapvető kritériumnak kell megfelelnie: legyen fagymentes, hűvös, sötét és száraz. A fagymentesség alapvető, mivel a hagymák a fagy hatására szétesnek és elpusztulnak. A hőmérséklet azonban ne is legyen túl magas. Az optimális tárolási hőmérséklet 5 és 10 Celsius fok között van. Ennél melegebb helyen a hagymák idő előtt kihajthatnak, ami kimeríti őket és a következő évi virágzás rovására megy.
A sötétség szintén fontos a nyugalmi állapot fenntartásához. A fény serkentheti a korai hajtásképződést, amit mindenképpen el kell kerülni. A szárazság és a jó szellőzés pedig a penészesedés és a rothadás megelőzése miatt kulcsfontosságú. A magas páratartalmú, nyirkos pincék nem alkalmasak a teleltetésre. Egy száraz pince, egy fűtetlen garázs, egy kamra vagy egy szigetelt fészer tökéletes választás lehet. A lényeg, hogy a hőmérséklet stabilan a fagyponT felett, de 10-12 fok alatt maradjon.
A hagymákat többféleképpen is tárolhatjuk. Az egyik bevált módszer, ha egy nyitott kartondobozt vagy egy faládát kibélelünk újságpapírral, és a hagymákat egy rétegben, egymástól kis távolságra elhelyezzük benne. A hagymákat beboríthatjuk száraz tőzeggel, fűrészporral vagy perlittel is, ami segít megvédeni őket a kiszáradástól és a hőmérséklet-ingadozásoktól. Egy másik egyszerű megoldás, ha a hagymákat hálós zsákba vagy régi harisnyába tesszük és fellógatjuk egy szellős helyen.
A cserépben nevelt jakabliliom teleltetése a legegyszerűbb. Miután a lombozat elszáradt és az öntözést befejeztük, a cserepet a benne lévő hagymával együtt egyszerűen csak vigyük be a kiválasztott telelőhelyre. Nincs szükség a hagyma kiszedésére a földből. A cserépben teleltetés előnye, hogy a föld megvédi a hagymát a külső behatásoktól és a túlzott kiszáradástól. A nyugalmi időszak alatt a cserépben telelő növényt sem szabad öntözni.
A tárolás alatti teendők és ellenőrzés
A hagymák elhelyezése a telelőhelyen még nem a folyamat vége. A sikeres átteleléshez elengedhetetlen a rendszeres, körülbelül havonta egyszeri ellenőrzés. A tárolás során a legnagyobb veszélyt a rothadás és a penészgombák jelentik. Vizsgáljuk át a hagymákat egyesével, és keressünk puha, elszíneződött részeket vagy penészfoltokat. Ha találunk beteg példányt, azt azonnal távolítsuk el és semmisítsük meg, hogy ne fertőzze meg a többi, egészséges hagymát.
Az ellenőrzés során figyeljünk a túlzott kiszáradás jeleire is. Bár a hagymának szárazon kell telelnie, a túlságosan meleg vagy száraz levegőjű tárolóhelyen a hagymák összezsugorodhatnak és teljesen kiszáradhatnak. Ha a hagymákat tőzegben vagy fűrészporban tároljuk, ez a veszély kisebb. Ha a hagymák nagyon ráncosnak tűnnek, egy nagyon enyhén benedvesített permettel (nem vizesre, csak nyirkosra!) átspriccelhetjük a tárolóközeget, de magukat a hagymákat soha ne érje közvetlenül víz.
A rágcsálók, mint az egerek vagy a pockok, szintén komoly károkat okozhatnak a telelő hagymákban. Szívesen fogyasztják a tápanyagban dús hagymákat, ezért gondoskodjunk arról, hogy a tárolóhely rágcsálómentes legyen. Használjunk egércsapdákat, vagy tároljuk a hagymákat rágcsálóbiztos, sűrű dróthálóval lezárt dobozokban. A rágcsálók által megrágott hagymák már menthetetlenek, és a sebeiken keresztül könnyen bejutnak a kórokozók is.
Figyeljünk a korai kihajtás jeleire is. Ha azt vesszük észre, hogy a hagymák csúcsán zöld hajtáskezdemények jelennek meg a tél közepén, az azt jelenti, hogy a tárolóhely túl meleg vagy túl világos. Ilyenkor, ha lehetséges, vigyük a hagymákat egy hűvösebb és sötétebb helyre, hogy lelassítsuk a folyamatot. A túl korán meginduló növekedés ugyanis a hagyma energiatartalékait használja fel, ami a tavaszi, valódi növekedési időszak rovására megy.
A tavaszi ébresztés
A hosszú téli pihenő után, a tavasz közeledtével elérkezik az idő, hogy felébresszük a jakabliliom hagymáit. A „ébresztés” optimális időpontja március közepe-vége, attól függően, hogy milyen hamar szeretnénk virágzó növényt látni. A szabadföldbe való kiültetéssel azonban mindenképpen várjuk meg a tavaszi fagyok végét, ami általában május közepét jelenti. A korábban elindított növényeket előnevelhetjük cserépben, egy védett, világos helyen.
A teleltetésből elővett hagymákat ültetés előtt ismét vizsgáljuk át. A téli tárolás során esetlegesen elszáradt, papírszerű külső burkolóleveleket eltávolíthatjuk. Ültessük a hagymákat friss, jó minőségű, laza virágföldbe, akár cserépbe, akár a szabadföldi ágyásba kerülnek majd. Az ültetési mélységre itt is figyeljünk: a hagyma csúcsa, a „nyaka” lógjon ki a földből. A cserépben teleltetett növényeket elég egy világos, melegebb helyre tenni.
Az „ébresztés” kulcsa a víz. Az első, óvatos beöntözés jelzi a növény számára, hogy a nyugalmi időszaknak vége és elkezdődhet a növekedés. Ne áztassuk el a földet, csak annyi vizet adjunk, hogy a közeg enyhén nyirkos legyen. A rendszeres öntözést csak akkor kezdjük meg, amikor a zöld hajtás már határozottan megjelent és növekedésnek indult. A túl korai és túl bőséges öntözés a még gyökértelen hagymát rothadásnak indíthatja.
A víz mellett a meleg és a fény a másik két fontos tényező. Helyezzük a cserepeket egy világos, 18-20 Celsius fok körüli hőmérsékletű helyre, például egy napos ablakpárkányra. A meleg és a fény serkenti a gyökérképződést és a hajtásnövekedést. Légy türelmes, a növénynek szüksége lehet néhány hétre, hogy a téli álomból teljesen felébredjen. A gondos teleltetés és a szakszerű tavaszi indítás meghozza gyümölcsét, és hamarosan gyönyörködhetünk a jakabliliom lenyűgöző, skarlátvörös virágaiban.
Fotó forrása: Flickr / Szerző: Maja Dumat / Licence: CC BY 2.0