Share

A bánáti bazsarózsa metszése és visszavágása

A bánáti bazsarózsa metszése egy olyan kertészeti beavatkozás, amely precíz időzítést és szakszerűséget igényel, ugyanakkor a helyesen végrehajtott vágás elengedhetetlen a növény egészségének megőrzéséhez, a betegségek megelőzéséhez és a következő évi bőséges virágzás elősegítéséhez. A közhiedelemmel ellentétben a bazsarózsák nem igényelnek a cserjékhez vagy fákhoz hasonló, bonyolult alakító vagy ifjító metszést. A metszési feladatok két fő csoportra oszthatók: a vegetációs időszak alatti, elnyílt virágokat eltávolító vágásra, valamint a szezon végi, teljes lombozatot érintő őszi visszavágásra. Mindkét műveletnek megvan a maga fontos szerepe és helyes technikája.

A metszés alapvető célja a növény energiáinak megfelelő irányítása. A bazsarózsák, mint minden évelő növény, korlátozott mennyiségű energiával rendelkeznek, amelyet a gyökérzet fejlesztésére, a lombozat fenntartására, a virágzásra és a magérlelésre kell beosztaniuk. A szakszerű metszéssel mi, kertészek avatkozhatunk be ebbe a folyamatba, és a növény számára legkedvezőbb irányba terelhetjük az energiafelhasználást. Az elnyílt virágok eltávolításával például megakadályozzuk a felesleges magképzést, így a növény a felszabaduló energiát a gyökérzet és a jövő évi virágrügyek fejlesztésére fordíthatja.

A metszés másik, legalább ennyire fontos funkciója a növényhigiénia biztosítása. A bazsarózsa levelein és szárain a vegetációs időszak alatt különböző gombás betegségek kórokozói telepedhetnek meg. Az őszi, teljes visszavágással és a levágott növényi részek megsemmisítésével eltávolítjuk ezeket az áttelelő képleteket a kertből, jelentősen csökkentve a következő tavaszi fertőzések kockázatát. Ez a lépés a megelőző növényvédelem egyik legfontosabb és leghatékonyabb eleme, amely sok későbbi permetezéstől kímélhet meg minket.

A metszéshez mindig használjunk éles, tiszta és fertőtlenített eszközöket. Egy életlen metszőolló roncsolja a növényi szöveteket, ami nehezebben gyógyuló sebfelületet eredményez, és kaput nyit a kórokozók számára. A metszőollót minden nagyobb beavatkozás előtt és után, de akár egy-egy beteg növényrész eltávolítása után is érdemes fertőtleníteni alkohollal, hipós oldattal vagy lánggal, hogy megakadályozzuk a betegségek átvitelét egyik növényről a másikra, vagy a növény egyik részéről a másikra.

Az elvirágzás utáni metszés (deadheading)

Az elvirágzás utáni metszés, angol szakkifejezéssel „deadheading”, a vegetációs időszakban végzett legfontosabb vágási művelet. Ennek során az elhervadt, már nem díszítő virágfejeket távolítjuk el. A beavatkozás elsődleges célja, hogy megakadályozzuk a növényt a magképzésben. A magok érlelése rendkívül energiaigényes folyamat, amely feleslegesen vonja el az erőt a növénytől. Ha ezt megakadályozzuk, a bazsarózsa minden energiáját a gyökérzetében (rizómájában) való raktározásra és a következő évi virágrügyek megalapozására tudja fordítani, ami egy erősebb, vitálisabb növényt és gazdagabb virágzást eredményez a következő szezonban.

AJÁNLÓ ➜  A bánáti bazsarózsa teleltetése

A metszést akkor kell elvégezni, amikor a virág szirmai már elhervadtak, megbarnultak és hullanak. Az elnyílt virágfejet ne csak egyszerűen csípjük le, hanem a száron lejjebb, az első vagy második jól fejlett, ép, kifelé néző levél fölött vágjuk el a szárat. Ezzel a technikával a vágás szinte észrevétlen marad a dús lombozatban, és a növény esztétikailag is rendezettebb képet mutat. A levágott virágfejeket gyűjtsük össze és komposztáljuk, vagy dobjuk a zöldhulladékba.

Fontos megjegyezni, hogy bár a magképzés energiaigényes, a magról való szaporítás egy lehetséges, bár hosszadalmas módja a növény szaporításának. Ha szeretnénk megpróbálkozni a magvetéssel, vagy hagyni, hogy a növény önállóan elszórja magjait (bár a kikelés esélye és a magoncok fejlődése bizonytalan), akkor egy-két erősebb száron hagyjuk meg a virágot, hogy termést érlelhessen. Ebben az esetben azonban tudomásul kell venni, hogy ez a növény általános kondíciójának rovására mehet.

Az elvirágzás utáni metszés egy folyamatos feladat a virágzási szezon alatt. A bazsarózsák nem egyszerre nyílnak, így ahogy egy-egy virág elhervad, érdemes azt minél hamarabb eltávolítani. Ez a folyamatos gondoskodás nemcsak a növény egészsége szempontjából hasznos, hanem a kert általános rendezettségét és esztétikai élményét is növeli, hiszen a hervadó, barna virágfejek látványa rontja az összképet.

Az őszi visszavágás: mikor és hogyan?

Az őszi visszavágás a bazsarózsa metszésének legfontosabb és legátfogóbb művelete, amely a növény téli felkészítésének szerves része. Ennek során a növény teljes föld feletti részét, a lombozatot és a szárakat is eltávolítjuk. A legfontosabb oka ennek a drasztikusnak tűnő beavatkozásnak a növényvédelem. A bazsarózsa levelein a nyár folyamán megtelepedhetnek különböző gombás betegségek spórái (pl. szürkepenész, levélfoltosság), amelyek a lehullott, elszáradt lombozaton kényelmesen áttelelnek, és tavasszal újrafertőzik a növényt. A lombozat eltávolításával ezeket a fertőzési forrásokat szüntetjük meg.

A visszavágás helyes időpontjának megválasztása kulcsfontosságú. A műveletet csak azután szabad elvégezni, hogy a növény lombozata a természetes folyamatok vagy az első komolyabb őszi fagyok hatására már elszáradt, megbarnult. A túl korai, még zöld állapotban történő visszavágás ártalmas, mivel megakadályozza a növényt abban, hogy a levelekben lévő értékes tápanyagokat és energiát a téli túléléshez szükséges raktározó gyöktörzsébe, a rizómába szállítsa. Legyünk türelemmel, és várjuk meg, amíg a növény befejezi ezt a folyamatot, ami általában október végén, novemberben következik be.

AJÁNLÓ ➜  A bánáti bazsarózsa tápanyagigénye és trágyázása

A visszavágást egy éles metszőollóval vagy sövényvágóval végezzük. A növény összes szárát vágjuk vissza egységesen, a talaj szintje felett körülbelül 3-5 centiméteres magasságban. Ezek a rövid csonkok segítenek a téli és kora tavaszi időszakban beazonosítani a növény pontos helyét, így elkerülhetjük, hogy a kerti munkák során véletlenül megsértsük a föld alatti rizómát. A vágás után a területet alaposan tisztítsuk meg minden növényi törmeléktől.

A levágott növényi részeket, a szárakat és a leveleket a betegségek áttelelésének veszélye miatt soha ne hagyjuk a helyszínen, és ne tegyük a komposztba. A legbiztonságosabb megoldás, ha ezeket összegyűjtjük és elégetjük, vagy a kommunális hulladékgyűjtőbe helyezzük. Ezzel a higiéniai rendszabállyal tehetünk a legtöbbet a következő évi egészséges, tiszta hajtásnövekedés érdekében. Az őszi visszavágás után a tiszta terület készen áll a téli mulcstakarás fogadására.

A sérült és beteg részek eltávolítása

A szezon közben végzett metszés nem merül ki az elnyílt virágok eltávolításában. Folyamatosan figyelni kell a növényt, és minden sérült vagy betegnek tűnő részt azonnal el kell távolítani. Ha egy hajtás a szél vagy egy véletlen mozdulat miatt megtörik, azt a törés alatt, egy ép levél felett vágjuk le. A sérült rész csak feleslegesen vonja el az energiát, és a sebfelületen keresztül könnyebben bejuthatnak a kórokozók.

A betegségek első jeleinek észlelésekor is azonnal cselekedni kell. Ha egy levélen vagy száron gombás fertőzésre utaló foltokat (pl. szürkepenész barna foltjai, kladospóriumos levélfoltosság jellegzetes mintázata) látunk, az érintett levelet vagy hajtást haladéktalanul vágjuk le. A vágást mindig az ép, egészséges szövetben ejtsük, jóval a fertőzött rész alatt, hogy a kórokozókat teljes mértékben eltávolítsuk. A levágott beteg részeket azonnal semmisítsük meg, ne dobjuk a földre vagy a komposztra, mert onnan tovább terjedhet a fertőzés.

Ez a folyamatosan végzett, úgynevezett szaniter metszés rendkívül hatékony módja a betegségek terjedésének megakadályozásának. Egy-egy fertőzött levél időbeni eltávolításával megakadályozhatjuk, hogy az egész növény megbetegedjen, és elkerülhetjük a későbbi, nagyobb léptékű kémiai növényvédelmi beavatkozásokat. A rendszeres ellenőrzés és a gyors cselekvés a proaktív kertgondozás alapja.

Fontos, hogy a beteg részek eltávolításakor különösen ügyeljünk a metszőolló fertőtlenítésére. Miután egy beteg részt levágtunk, az olló élét mártsuk alkoholba vagy más fertőtlenítőszerbe, mielőtt egy egészséges részhez vagy egy másik növényhez nyúlnánk. Ezzel az egyszerű mozdulattal megakadályozhatjuk, hogy mi magunk váljunk a betegségek terjesztőjévé a kertben.

AJÁNLÓ ➜  A bánáti bazsarózsa gondozása

A metszés speciális esetei és amire figyelni kell

A bazsarózsák alapvetően nem igényelnek alakító metszést, mivel a formájukat a természetes növekedési habitusuk adja. A növény évről évre a föld alatti rizómából hajt ki, így a föld feletti részek metszésével nem tudjuk befolyásolni a bokor formáját vagy méretét. Az egyetlen eset, amikor a bokor méretét befolyásolhatjuk, az az őszi tőosztás, amely során a rizómát daraboljuk szét. Ez azonban egy szaporítási és ifjítási eljárás, nem pedig metszés a szó klasszikus értelmében.

Fiatal, frissen ültetett növények esetében felmerülhet a kérdés, hogy az első évben megjelenő virágbimbókat eltávolítsuk-e. Bár nehéz lemondani az első virágokról, a szakemberek általában azt javasolják, hogy az ültetés utáni első, sőt néha a második évben is csípjük le a bimbókat, mielőtt kinyílnának. Ez a beavatkozás arra ösztönzi a fiatal növényt, hogy minden energiáját ne a virágzásra, hanem egy erős, kiterjedt gyökérrendszer kiépítésére fordítsa. Hosszú távon ez a türelem egy sokkal erősebb, gazdagabban virágzó, életerősebb növénnyel hálálja meg magát.

A vágott virágként való felhasználás is egyfajta metszésnek tekinthető. Ha a bánáti bazsarózsa virágát vázába szeretnénk tenni, azt akkor vágjuk le, amikor a bimbó már puha, színes, de még nem nyílt ki teljesen. Így a vázában fog kinyílni és tovább tart. A vágást a kora reggeli órákban végezzük, amikor a szár még tele van nedvességgel. A szárat ferdén vágjuk, és hagyjunk rajta legalább 2-3 levelet, hogy a növény tovább tudjon fotoszintetizálni. Soha ne vágjuk le egy tőről az összes virágot, mindig hagyjunk néhányat a növényen is.

Végül fontos hangsúlyozni, hogy a metszés során mindig a növény hosszú távú egészségét tartsuk szem előtt. Ne essünk a túlzott „rendrakás” hibájába, és ne vágjunk le egészséges zöld részeket feleslegesen a vegetációs időszak alatt. A lombozat a növény „motorja”, amely a fotoszintézis révén energiát termel. Minél tovább marad egészséges a lombozat a nyár és az ősz folyamán, annál több tápanyagot tud a növény elraktározni, és annál erőteljesebb lesz a következő tavaszi indulása.

Fotó forrása: Franz XaverCC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Ez is érdekelni fog...