Share

A paradicsom termesztése és gondozása

A paradicsom, ez a sokoldalúan felhasználható, tápanyagokban gazdag zöldségféle, szinte minden kiskertben és balkonon megtalálható. Népszerűségét ízletességének, változatos fajtáinak és viszonylag egyszerű termeszthetőségének köszönheti. Ahhoz azonban, hogy bőséges és egészséges termést takaríthassunk be, elengedhetetlen a megfelelő gondozás és a termesztési alapelvek ismerete. Ez a cikk átfogó útmutatást nyújt a paradicsom sikeres neveléséhez, a magvetéstől egészen a betakarításig, kitérve a legfontosabb lépésekre és buktatókra. A cél az, hogy szakmai alapokon nyugvó, gyakorlatias tanácsokkal segítsük a kertészkedőket a lehető legjobb eredmény elérésében.

A paradicsomtermesztés sikere már a kezdeteknél, a megfelelő tervezésnél eldőlhet, ezért érdemes alaposan átgondolni a rendelkezésre álló lehetőségeket és a növény igényeit. A gondos előkészítés és a következetes ápolás meghozza gyümölcsét, vagyis inkább zöldségét, bőséges és ízletes paradicsomtermés formájában. A termesztés során felmerülő kihívásokra való felkészülés, mint például a kártevők vagy betegségek megjelenése, szintén kulcsfontosságú a növények egészségének megőrzésében. A tudatos kertészkedés révén nemcsak saját fogyasztásra termelhetünk kiváló minőségű paradicsomot, de a folyamat maga is örömet és sikerélményt nyújthat.

A következőkben részletesen bemutatjuk a paradicsom életciklusának minden fontos állomását, a fajtaválasztástól kezdve a talaj-előkészítésen, ültetésen, gondozáson át egészen a szüretelésig és a termés felhasználásáig. Kitérünk a növény tápanyag- és vízigényére, a metszés és karózás technikáira, valamint a leggyakoribb növényvédelmi problémák megelőzésére és kezelésére. Ismeretekkel felvértezve bárki képes lehet egészséges, bőtermő paradicsomtöveket nevelni. Ez az útmutató igyekszik minden szükséges információt megadni ehhez.

A paradicsom nem csupán egy egyszerű konyhakerti növény; termesztése egyfajta tudomány és művészet ötvözete, amely türelmet, figyelmet és a növény igényeinek megértését követeli meg. A befektetett munka azonban busásan megtérül, amikor a saját kertünkből származó, napérlelte, lédús paradicsomot fogyaszthatjuk. Reméljük, hogy ez az összefoglaló hasznos társa lesz a paradicsomtermesztés izgalmas folyamatában, és hozzájárul a kertészkedési sikerekhez. Kezdjük hát az alapoknál, a megfelelő fajta kiválasztásának fontosságával!

A megfelelő fajta kiválasztása

A paradicsomfajták rendkívül változatosak, eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek, ezért az első és egyik legfontosabb lépés a termesztési céljainknak és körülményeinknek leginkább megfelelő fajta kiválasztása. Vannak determinált (bokor) és folytonnövő (indeterminált) fajták; az előbbiek növekedése egy bizonyos magasság után leáll, termésüket viszonylag egyszerre hozzák, míg az utóbbiak folyamatosan nőnek és teremnek a fagyokig. A determinált fajták ideálisak lehetnek kisebb kertekbe, balkonládákba vagy olyan esetekben, ha a termést egyszerre szeretnénk feldolgozni, például befőzéshez. A folytonnövő fajtákat általában karózni vagy más módon támogatni kell, de hosszabb időszakon át biztosítanak friss paradicsomot.

A fajtaválasztásnál figyelembe kell venni a termés méretét, alakját, színét és felhasználási célját is. Léteznek apró szemű koktélparadicsomok, közepes méretű, gömbölyű fajták salátákhoz, nagyobb, húsos bifsztekparadicsomok szendvicsekhez vagy grillezéshez, valamint hosszúkás, kevésbé lédús San Marzano típusú fajták, amelyek kiválóak szószokhoz és befőzéshez. A színskála a hagyományos pirostól a sárga, narancs, rózsaszín, lila, sőt akár zöld vagy csíkos változatokig terjed. Érdemes olyan fajtát választani, amely megfelel az ízlésünknek és a tervezett felhasználásnak.

Fontos szempont a betegségekkel szembeni ellenállóság is. Számos modern hibrid fajtát nemesítettek ki úgy, hogy ellenállóbbak legyenek bizonyos gyakori paradicsombetegségekkel, például a fuzáriumos vagy verticilliumos hervadással, a paradicsomvésszel vagy a dohánymozaik vírussal szemben. A fajta leírásában általában betűkódokkal jelzik (pl. V, F, N, T, LB), hogy mely betegségekkel szemben rezisztens vagy toleráns. Különösen párásabb éghajlaton vagy olyan kertekben, ahol korábban már előfordultak ezek a betegségek, érdemes ellenálló fajtákat előnyben részesíteni.

Végül, de nem utolsósorban, a tenyészidő is meghatározó tényező. A tenyészidő az az időtartam, amely a kiültetéstől az első érett termés megjelenéséig eltelik. Vannak korai érésű fajták, amelyek rövidebb tenyészidejűek (50-65 nap), középkoraiak (65-80 nap) és kései érésűek (80 nap felett). Rövidebb vegetációs periódusú területeken a korai fajták biztosabb termést adnak, míg hosszabb, meleg nyarak esetén a közép- és kései érésűek is sikeresen termeszthetők, gyakran nagyobb terméshozammal és intenzívebb ízzel. Többféle tenyészidejű fajta ültetésével pedig meghosszabbíthatjuk a szüreti szezont.

A talaj előkészítése

A paradicsom tápanyagigényes növény, amely a jó vízgazdálkodású, szerves anyagban gazdag, enyhén savas vagy semleges kémhatású (pH 6,0-6,8) talajokat kedveli. A sikeres termesztés alapja a megfelelő talaj-előkészítés. Ideális esetben már az ültetést megelőző ősszel érdemes megkezdeni a munkát, de tavasszal is elvégezhető. Az első lépés a terület alapos megtisztítása a gyomoktól és a korábbi növényi maradványoktól, amelyek betegségeket terjeszthetnek vagy kártevőknek adhatnak otthont. Ezt követően mély ásásra vagy szántásra van szükség, legalább 25-30 cm mélységben, hogy a talaj szerkezete lazává váljon, és a gyökerek könnyen tudjanak fejlődni.

A talaj szerkezetének és tápanyagtartalmának javítása érdekében elengedhetetlen a szerves anyagok bedolgozása. Kiválóan alkalmas erre az érett istállótrágya vagy a komposzt. Őszi alaptrágyázás esetén mélyebben, tavaszi kijuttatásnál sekélyebben kell a talajba forgatni ezeket az anyagokat. Négyzetméterenként általában 3-5 kg érett szerves trágya vagy komposzt javasolt. Ez nemcsak tápanyagokkal látja el a talajt, hanem javítja annak vízmegtartó képességét, levegőzöttségét és elősegíti a hasznos talajlakó mikroorganizmusok működését. A túlzottan kötött, agyagos talajok szerkezetét homok vagy perlit hozzáadásával is javíthatjuk.

A talaj kémhatásának (pH) ellenőrzése és szükség szerinti beállítása szintén fontos lépés. A legtöbb zöldségféléhez hasonlóan a paradicsom sem kedveli a túl savas vagy túl lúgos talajokat, mert ezekben a tápanyagok felvétele gátolt lehet. Talajteszt segítségével könnyen megállapítható a pH-érték. Ha a talaj túl savas (pH 6,0 alatt), meszezéssel (pl. mészkőporral) lehet javítani rajta. Ha túl lúgos (pH 7,0 felett), kénpor vagy savanyú tőzeg bedolgozásával lehet savanyítani. A korrekciót érdemes fokozatosan, több év alatt elvégezni, és a kijuttatott anyag mennyiségét a talajteszt eredményei alapján meghatározni.

Az ültetés előtti utolsó lépés a talaj elegyengetése és porhanyítása. Gereblyével simítsuk el a felásott területet, távolítsuk el a nagyobb rögöket és köveket. Ezzel egyenletes ültetőágyat hozunk létre, amely megkönnyíti a palánták ültetését és a kezdeti gyökérfejlődést. Ha bakhátas termesztést tervezünk, vagy a terület hajlamos a vízállásra, most alakítsuk ki a bakhátakat vagy az emelt ágyásokat. A jól előkészített, laza, tápanyagban gazdag talaj biztos alapot nyújt a paradicsompalánták erőteljes növekedéséhez és a későbbi bőséges terméshez.

Magvetés és palántanevelés

A paradicsom termesztése leggyakrabban palántaneveléssel kezdődik, különösen a mérsékelt égövi klímán, ahol a fagyveszély miatt a szabadföldi magvetés túl későn lenne lehetséges. A magvetés optimális ideje általában március közepe-vége, hogy a május közepén, a fagyok elmúltával esedékes kiültetésre megfelelő méretű és fejlettségű palántákat kapjunk. A magokat vethetjük szaporítóládába, kisebb cserepekbe vagy speciális palántanevelő tálcákba. Fontos, hogy jó minőségű, laza szerkezetű, tápanyagban szegényebb palántaföldet vagy speciális magvető közeget használjunk, amely biztosítja a megfelelő vízelvezetést és levegőzést.

A magokat körülbelül 0,5-1 cm mélyre vessük a nedves közegbe, egymástól legalább 2-3 cm távolságra, hogy a kikelt növénykéknek legyen elég helyük. Vetés után finoman öntözzük meg a földet, például permetezővel, hogy a magok ne mosódjanak ki. A csírázáshoz a paradicsom meleg, 22-26°C közötti hőmérsékletet és folyamatosan nyirkos közeget igényel. A vetőládát vagy cserepeket fedjük le átlátszó fóliával vagy üveglappal, hogy biztosítsuk a magas páratartalmat, de naponta szellőztessük, hogy megelőzzük a gombásodást. A csírázás általában 5-10 napot vesz igénybe a körülményektől és a fajtától függően.

Amint a magoncok kibújtak és kifejlődött az első két valódi levelük (a sziklevelek után), elérkezik a tűzdelés ideje. A tűzdelés során a kis növényeket óvatosan kiemeljük a sűrű vetésből, és egyesével, nagyobb távolságra ültetjük át tápanyagban gazdagabb palántafölddel töltött, nagyobb cserepekbe (pl. 7×7 cm vagy 9×9 cm). Ez azért fontos, hogy a gyökérzetnek és a növénynek legyen elég tere a további fejlődéshez. Tűzdeléskor a növényeket akár a sziklevelekig is beültethetjük a földbe, mert a száron járulékos gyökereket fejlesztenek, ami erősebb gyökérzetet eredményez.

AJÁNLÓ ➜  A paradicsom palánta nevelése - Így csináld

A tűzdelés után a palántákat továbbra is meleg (nappal 20-22°C, éjjel 16-18°C), világos helyen kell tartani. A megfelelő fényellátás kulcsfontosságú az erős, zömök palánták neveléséhez; fényhiány esetén a növények megnyúlnak, gyengék lesznek. Ha szükséges, használjunk pótmegvilágítást növénynevelő lámpával. Az öntözés legyen rendszeres, de ne vigyük túlzásba; a földjük legyen mindig enyhén nyirkos, de ne álljon a vízben. A kiültetés előtt 1-2 héttel kezdjük meg a palánták edzését: fokozatosan szoktassuk őket a kinti körülményekhez, naponta egyre hosszabb időre kivive őket a szabadba, először árnyékos, szélvédett helyre, majd egyre naposabbra.

Palánták kiültetése

A gondosan nevelt paradicsompalánták kiültetésének ideje akkor jön el, amikor a talaj már kellően felmelegedett (legalább 15°C-os), és az éjszakai fagyok veszélye véglegesen elmúlt. Magyarországon ez általában május közepére tehető, de érdemes figyelni az időjárás-előrejelzést. A kiültetésre legalkalmasabbak az erős, zömök, sötétzöld levelű palánták, amelyek már 6-8 valódi levéllel rendelkeznek, és esetleg az első virágkezdemények is megjelentek rajtuk. Az edzett palánták jobban viselik az átültetés okozta stresszt és a kinti környezet változásait.

A kiültetéshez válasszunk lehetőleg borús napot vagy a késő délutáni órákat, hogy a tűző nap ne terhelje meg túlságosan a frissen ültetett növényeket. Ássunk a palánta földlabdájánál valamivel nagyobb és mélyebb ültetőgödröket a korábban előkészített talajba. A megfelelő tőtávolság és sortávolság fajtától függően változik. A determinált (bokor) fajtákat általában 40-60 cm tőtávolságra és 60-80 cm sortávolságra, míg a folytonnövő (indeterminált) fajtákat, amelyeket karózni kell, 60-80 cm tőtávolságra és 80-120 cm sortávolságra ültessük. A jó szellőzés érdekében ne ültessük túl sűrűn a növényeket.

Az ültetőgödörbe helyezés előtt óvatosan vegyük ki a palántát a cserépből, стараючись nem sérteni a gyökérlabdát. Ha a gyökerek túlságosan összetekeredtek a cserépben (gyökérfonat), óvatosan lazítsuk meg őket kézzel. A palántát helyezzük a gödörbe úgy, hogy a földlabda teteje a talajszint alá kerüljön néhány centiméterrel. A paradicsom különleges tulajdonsága, hogy a föld alá kerülő szára képes járulékos gyökereket fejleszteni, ezért mélyebbre ültethetjük, akár az alsó levelekig, ami erősebb, stabilabb növényt eredményez. Töltsük vissza a földet a gyökérlabda köré, finoman tömörítsük meg, hogy ne maradjanak légüregek, majd alaposan öntözzük be (iszapoljuk be) a növényeket.

A kiültetés utáni bőséges beöntözés (iszapolás) elengedhetetlen, hogy a gyökerek jó kapcsolatba kerüljenek a talajjal és a növény azonnal megkezdhesse a vízfelvételt. Az első napokban figyeljünk a növények állapotára, és szükség esetén árnyékoljuk őket a legerősebb napsütésben. Az öntözést a továbbiakban a talaj nedvességtartalmától és az időjárástól függően végezzük. A talaj felszínének mulccsal (pl. szalmával, fűnyesedékkel, komposzttal) való takarása segíthet megőrizni a talaj nedvességét, mérsékelni a gyomosodást és védeni a talajt a cserepesedéstől.

Helyválasztás és támrendszer

A paradicsom meleg- és fényigényes növény, ezért a kert legnaposabb részét válasszuk számára. Legalább napi 6-8 óra közvetlen napsütésre van szüksége az optimális növekedéshez és a bőséges termésképzéshez. Az árnyékosabb helyen nevelt növények megnyúlnak, kevesebb virágot hoznak, és a termésük is lassabban érik, kevésbé ízletes lehet. Fontos a jó légjárású hely kiválasztása is, mivel a levegő mozgása segít megelőzni a gombás betegségek kialakulását a levelek gyorsabb száradása révén. Kerüljük azonban a túlzottan szeles helyeket, amelyek mechanikai sérüléseket okozhatnak vagy túlságosan kiszáríthatják a növényeket.

A vetésforgó betartása kulcsfontosságú a talajból terjedő betegségek és kártevők elkerülése érdekében. Ne ültessünk paradicsomot ugyanarra a helyre legalább 3-4 évig. Kerüljük az olyan területeket is, ahol az előző évben burgonya, paprika, padlizsán vagy dohány termett, mivel ezek a növények a paradicsommal azonos családba (Solanaceae – burgonyafélék) tartoznak, és hasonló betegségekre, kártevőkre fogékonyak. Jó elővetemények lehetnek például a hüvelyesek (bab, borsó), amelyek nitrogénnel gazdagítják a talajt, vagy a káposztafélék és a gyökérzöldségek.

A legtöbb paradicsomfajta, különösen a folytonnövő (indeterminált) típusok, megfelelő támrendszert igényelnek. A támrendszer segít a növénynek függőlegesen növekedni, távol tartja a leveleket és a termést a talajtól, javítja a légáramlást és a fényhez jutást, valamint megkönnyíti az ápolási munkákat és a szüretelést. Támrendszer nélkül a növények elfeküdhetnek a földön, ami növeli a betegségek és a kártevők okozta károk, valamint a termés rothadásának kockázatát. Számos bevált módszer létezik a paradicsom támogatására.

A leggyakoribb támrendszerek a következők: egyedi karók (minden tő mellé leszúrt karó, amelyhez a növény főszárát kötözzük), ketrecek (dróthálóból vagy fémrudakból készült hengeres vagy négyszögletes szerkezetek, amelyeket a növény köré helyezünk), valamint a kordonos vagy zsinóros rendszer (főként üvegházakban vagy fóliasátrakban használt módszer, ahol a növényeket függőlegesen kifeszített zsinórok mentén vezetik felfelé). A támrendszert lehetőleg már a kiültetéskor vagy röviddel utána telepítsük, hogy ne sértsük meg később a fejlődő gyökérzetet. A növényeket rendszeresen, de lazán kötözzük a támasztékhoz, ahogy nőnek, puha kötözőanyaggal (pl. raffia, textilszalag), hogy ne vágjon bele a szárba.

Öntözési gyakorlatok

A paradicsom vízigénye jelentős, különösen a terméskötődés és -növekedés időszakában. A megfelelő és következetes öntözés kulcsfontosságú az egészséges növekedéshez, a jó termésminőséghez és a repedezés megelőzéséhez. A vízhiány a virágok és a kis termések lehullását okozhatja, míg a rendszertelen, hirtelen nagy vízadagokkal történő öntözés, különösen száraz időszakok után, a termések repedezéséhez vezethet. Az öntözés gyakorisága és mennyisége függ a talaj típusától, az időjárási körülményektől (hőmérséklet, csapadék, páratartalom) és a növény fejlettségi állapotától.

Általános szabályként a paradicsomot mélyen, de ritkábban érdemes öntözni, hogy a gyökerek mélyebbre hatolására ösztönözzük őket. A talaj felső 15-20 cm-es rétegét hagyjuk kissé kiszáradni két öntözés között, de ne engedjük teljesen kiszáradni a gyökérzónát. Forró, száraz időszakokban gyakoribb öntözésre lehet szükség, akár naponta vagy kétnaponta, míg hűvösebb, csapadékosabb időben ritkábban. Egy kiadós öntözés során törekedjünk arra, hogy a víz legalább 20-30 cm mélyre lejusson a talajba. Heti szinten, csapadéktól függően, általában 25-50 mm vízmennyiségre van szüksége a növénynek.

Az öntözés módja is lényeges. Kerüljük a levelek vizezését, különösen az esti órákban, mert a nedves lombozat kedvez a gombás betegségek (pl. paradicsomvész, szeptóriás levélfoltosság) terjedésének. A legjobb módszer a talajfelszíni öntözés, például csepegtető öntözőrendszerrel, árasztással vagy öntözőkannával, közvetlenül a növény tövéhez juttatva a vizet. A csepegtető öntözés különösen hatékony, mert lassan, egyenletesen adagolja a vizet közvetlenül a gyökérzónába, minimalizálva a párolgási veszteséget és a levelek nedvesedését.

A reggeli órák a legideálisabbak az öntözésre. Ekkor a növényeknek egész nap rendelkezésükre áll a víz a párologtatáshoz és a fotoszintézishez, és a leveleknek is van idejük megszáradni estig, csökkentve a betegségek kockázatát. Az esti öntözés kevésbé javasolt, mert a talaj és a lombozat éjszaka tovább maradhat nedves. A talaj takarása mulccsal (pl. szalma, fűnyesedék, fekete fólia) jelentősen hozzájárul a talajnedvesség megőrzéséhez, csökkenti az öntözési igényt és a gyomosodást, valamint segít fenntartani az egyenletesebb talajhőmérsékletet.

Tápanyag-utánpótlás és trágyázás

A paradicsom kifejezetten tápanyagigényes növény, amely a tenyészidőszak során folyamatos és kiegyensúlyozott tápanyag-utánpótlást igényel a megfelelő növekedéshez és a bőséges terméshozamhoz. A három fő makroelem – nitrogén (N), foszfor (P) és kálium (K) – mellett szüksége van mezoelemekre (kalcium, magnézium, kén) és mikroelemekre (vas, mangán, cink, réz, bór, molibdén) is. A tápanyaghiány különböző tünetekben nyilvánulhat meg, például a levelek sárgulásában, a növekedés lelassulásában vagy a rossz terméskötődésben. Az alaptrágyázás során (ősszel vagy tavasszal) kijuttatott szerves trágya vagy komposzt jó alapot biztosít, de a tenyészidőszak alatt általában további fejtrágyázásra is szükség van.

AJÁNLÓ ➜  A paradicsom metszése és visszavágása

A nitrogén elsősorban a vegetatív növekedéshez, a zöld tömeg (levelek, szár) fejlesztéséhez szükséges. A foszfor elengedhetetlen a gyökérképződéshez, a virágzáshoz és a terméskötődéshez. A kálium fontos szerepet játszik a vízgazdálkodás szabályozásában, a betegségekkel szembeni ellenállóság növelésében, valamint a termés minőségének (íz, szín, eltarthatóság) javításában. A kalcium hiánya okozhatja például a termések csúcsrothadását (blossom-end rot), különösen egyenetlen vízellátás mellett. A különböző tápanyagok iránti igény a növény fejlettségi állapotától függően változik: a kezdeti szakaszban a nitrogén és a foszfor, míg a virágzás és termésérés idején a kálium és a kalcium igénye növekszik meg.

A fejtrágyázást általában az első termések megjelenésétől kezdve érdemes elkezdeni, és 2-4 hetente megismételni, a használt trágya típusától és a növény állapotától függően. Használhatunk szerves trágyákat (pl. érett baromfitrágya oldata, csalánlé, komposzttea) vagy komplex műtrágyákat. Műtrágyák esetén válasszunk kifejezetten paradicsomhoz vagy zöldségfélékhez ajánlott, kiegyensúlyozott összetételű terméket, és kövessük a csomagoláson található adagolási útmutatót. Fontos, hogy ne vigyük túlzásba a nitrogéntrágyázást, különösen a termő időszakban, mert az túlzott lombnövekedést eredményezhet a termésképzés rovására, és fogékonyabbá teheti a növényt a betegségekre.

A tápanyagokat kijuttathatjuk szilárd formában a talajra szórva és bedolgozva, vagy vízben oldva, öntözéssel egybekötve (tápoldatozás). A tápoldatozás előnye, hogy a tápanyagok gyorsabban felvehetővé válnak a növény számára. Lombon keresztül történő tápanyag-utánpótlásra (lombtrágyázás) is van lehetőség, különösen mikroelemhiányok gyors orvoslására vagy stresszhelyzetekben (pl. hideg, szárazság). Ehhez speciális lombtrágyákat használjunk, az előírt koncentrációban, lehetőleg a kora reggeli vagy késő délutáni órákban kijuttatva, hogy elkerüljük a levelek perzselődését.

Metszés és kacsozás

A paradicsom metszése és kacsozása fontos ápolási munka, különösen a folytonnövő (indeterminált) fajták esetében. Ezek a technikák segítenek a növény alakjának szabályozásában, a jobb légáramlás és fényviszonyok biztosításában, valamint az energia koncentrálásában a termésnevelésre a túlzott vegetatív növekedés helyett. A metszés révén megelőzhetők bizonyos betegségek, és gyakran nagyobb méretű, jobb minőségű termések fejlődnek, bár az össztermés mennyisége némileg csökkenhet a metszetlen növényekhez képest. A determinált (bokor) fajtákat általában nem vagy csak minimálisan szükséges metszeni.

A kacsozás a hónaljhajtások eltávolítását jelenti. A hónaljhajtások (kacsok) a főszár és a levelek találkozásánál, a levélhónaljakban fejlődő oldalhajtások. Ha ezeket meghagyjuk, újabb szárakká fejlődnek, virágokat és terméseket hoznak, de túlságosan besűrűsítik a növényt, rontva a légáramlást és az alsóbb levelek, termések fényellátását. A folytonnövő fajtákat gyakran egy vagy két fő szárra nevelik. Egy száras nevelés esetén az összes hónaljhajtást eltávolítjuk, míg két száras nevelésnél egy erős, alsó hónaljhajtást meghagyunk második fő szárnak, és az összes többit eltávolítjuk. A kacsokat akkor a legkönnyebb eltávolítani, amikor még kicsik (5-10 cm), egyszerűen lecsípve vagy kitörve őket ujjal.

A metszés magában foglalhatja az alsó, talajhoz közeli levelek eltávolítását is. Ahogy a növény növekszik, az alsó levelek gyakran elöregszenek, besárgulnak, és a talajról felverődő vízpermet révén könnyen fertőződhetnek gombás betegségekkel (pl. paradicsomvész, szeptória). Ezeknek a leveleknek az eltávolítása javítja a légáramlást a növény tövénél és csökkenti a fertőzésveszélyt. Az első termésfürt alatti összes levelet általában biztonságosan el lehet távolítani, amint a fürt fejlődésnek indul. A későbbiekben is folyamatosan távolítsuk el a sárguló, beteg vagy sérült leveleket.

A tenyészidőszak vége felé, általában augusztus végén vagy szeptember elején, érdemes a folytonnövő paradicsomok csúcsát visszacsípni (tetejezni). Ez megállítja a további hosszanti növekedést és az új virágok képződését, amelyeknek már nem lenne idejük beérni a fagyokig. A tetejezés arra ösztönzi a növényt, hogy a meglévő termések érlelésére fordítsa az energiáját. A metszési munkálatokat mindig tiszta kézzel vagy eszközzel (metszőolló, kés) végezzük, hogy ne terjesszünk betegségeket a növények között. Lehetőleg száraz időben metsszünk, hogy a sebek gyorsan be tudjanak száradni.

Kártevők elleni védekezés

A paradicsomot számos kártevő támadhatja meg, amelyek jelentős károkat okozhatnak a leveleken, száron, virágokon vagy terméseken, csökkentve a terméshozamot és a minőséget. A leggyakoribb kártevők közé tartoznak a levéltetvek, a tripszek, az üvegházi molytetű (liszteske), a hernyók (pl. gyapottok-bagolylepke), a burgonyabogár és a poloskák. A védekezés alapja a megelőzés és a rendszeres növényellenőrzés, hogy a kártevőket minél korábbi szakaszban észleljük és beavatkozhassunk. Az integrált növényvédelem (IPM) elveinek alkalmazása javasolt, amely a biológiai, fizikai, agrotechnikai és szükség esetén kémiai módszerek kombinációját jelenti.

A megelőző intézkedések közé tartozik a megfelelő vetésforgó betartása, a gyommentesen tartás (mivel a gyomok gazdanövényei lehetnek a kártevőknek), az ellenálló fajták választása és az optimális termesztési feltételek biztosítása (erős, egészséges növények kevésbé fogékonyak). A fizikai védekezési módszerek közé tartozik a sárga ragacsos lapok kihelyezése a repülő kártevők (pl. liszteske, tripszek) gyérítésére és monitorozására, valamint a növények átvizsgálása és a kártevők (pl. hernyók, burgonyabogár lárvái) kézzel történő összegyűjtése kisebb fertőzés esetén. A megfelelő térállás biztosítása is segít, mert a sűrű állomány kedvez a kártevők elszaporodásának.

Biológiai védekezésként bevethetjük a kártevők természetes ellenségeit. A kertbe vonzhatjuk vagy telepíthetjük a hasznos rovarokat, mint például a katicabogarakat (levéltetvek ellen), a fátyolkákat (levéltetvek, tripszek ellen) vagy a ragadozó poloskákat. Bizonyos növények (pl. büdöske, körömvirág, bazsalikom) ültetése a paradicsom közé vagy mellé szintén segíthet távol tartani egyes kártevőket (riasztó hatás). Használhatunk biológiai növényvédő szereket is, mint például a Bacillus thuringiensis (Bt) készítményeket hernyók ellen, vagy a neemolaj alapú szereket, amelyeknek szélesebb hatásspektruma van (pl. levéltetvek, liszteske ellen).

Kémiai védekezésre csak indokolt esetben, erős fertőzés esetén kerüljön sor, amikor más módszerek már nem hatékonyak. Válasszunk lehetőleg szelektív, környezetkímélő szereket, és szigorúan tartsuk be a használati utasítást, különös tekintettel az adagolásra, a permetezés időpontjára (lehetőleg este, méhkímélő technológiával) és az élelmezés-egészségügyi várakozási időre (az az időtartam, amelynek el kell telnie az utolsó permetezés és a szüret között). A rendszeres megfigyelés és a korai beavatkozás gyakran megelőzheti a komolyabb kártevő-problémákat és a vegyszeres kezelés szükségességét.

Betegségek megelőzése és kezelése

A paradicsomot számos gombás, baktériumos és vírusos betegség támadhatja meg, amelyek jelentős terméskiesést okozhatnak. A leggyakoribb és legpusztítóbb betegségek közé tartozik a paradicsomvész (fitoftóra), a szeptóriás levélfoltosság, a kladospóriumos levélfoltosság (paradicsompenész), a fuzáriumos és verticilliumos hervadás, a baktériumos foltosság és hervadás, valamint a dohánymozaik vírus (TMV) és a paradicsom bronzfoltosság vírus (TSWV). A betegségek elleni védekezés leghatékonyabb módja a megelőzés. Az egészséges, ellenálló növények kevésbé fogékonyak a fertőzésekre.

A megelőzés kulcsfontosságú lépései közé tartozik a rezisztens vagy toleráns fajták választása, a vetésforgó szigorú betartása (legalább 3-4 évig ne kerüljön burgonyaféle ugyanarra a területre), valamint a fertőzött növényi maradványok megsemmisítése az előző szezon végén. Fontos a megfelelő térállás biztosítása a jó légáramlás érdekében, ami segíti a levelek gyors száradását. Kerüljük a lombozat öntözését, használjunk talajfelszíni öntözési módszereket (pl. csepegtető öntözés). Az alsó levelek eltávolítása (ahogy korábban említettük) szintén csökkenti a talajról származó fertőzések kockázatát. A metszéshez és egyéb munkálatokhoz használt eszközöket rendszeresen fertőtlenítsük.

A rendszeres növényellenőrzés elengedhetetlen a betegségek korai felismeréséhez. Figyeljük a leveleken, száron vagy terméseken megjelenő szokatlan foltokat, elszíneződéseket, hervadást vagy torzulásokat. Az első tünetek észlelésekor azonnal távolítsuk el és semmisítsük meg a beteg növényi részeket (levelek, hajtások), vagy súlyos esetben az egész növényt, hogy megakadályozzuk a fertőzés továbbterjedését. Ne komposztáljuk a beteg növényi részeket! Bizonyos esetekben a talaj takarása mulccsal is segíthet meggátolni a talajban élő kórokozók felverődését a növényre eső vagy öntözés során.

AJÁNLÓ ➜  A paradicsom ültetése és szaporítása

Ha a megelőző intézkedések ellenére megjelenik a betegség, szükség lehet növényvédő szerek alkalmazására. Gombás betegségek (pl. paradicsomvész, szeptória) ellen réz- vagy mankoceb-tartalmú, illetve felszívódó (szisztemikus) gombaölő szerekkel védekezhetünk, lehetőleg megelőző jelleggel vagy a tünetek megjelenésekor. Baktériumos betegségek ellen a réztartalmú szerek nyújthatnak némi védelmet. Vírusos betegségek ellen nincs közvetlen gyógymód; a védekezés a vírusvektorok (pl. levéltetvek, tripszek) elleni védekezésre és a fertőzött növények eltávolítására korlátozódik. Permetezéskor mindig tartsuk be a használati utasítást, a dózisokat és az élelmezés-egészségügyi várakozási időt.

A termés betakarítása

A paradicsom betakarításának időpontja kulcsfontosságú a legjobb íz és minőség eléréséhez. A szüret ideje fajtától, termesztési körülményektől és az időjárástól függően változik, általában a kiültetés után 60-90 nappal kezdődik és a fagyokig tarthat. A paradicsomot akkor érdemes leszedni, amikor elérte a fajtára jellemző teljes méretét és színét, és a tapintása enyhén puha, de még feszes. A „tökéletesen érett” állapotot általában a növényen hagyva érik el a bogyók, ekkor a legmagasabb a cukor- és savtartalmuk, ami a legintenzívebb ízt eredményezi.

A betakarítást rendszeresen, akár naponta vagy kétnaponta végezzük a termésérés csúcsidőszakában. A túlérett paradicsomok puhává, löttyedté válnak, könnyebben sérülnek, repedeznek, és vonzzák a kártevőket (pl. muslicák, darazsak). A szedéshez használhatunk metszőollót vagy kést, de óvatosan kézzel is lecsavarhatjuk a termést a kocsányról. Érdemes a kis csészelevelekkel (a „koronával”) együtt szedni, ez némileg meghosszabbíthatja az eltarthatóságot. A reggeli órák, miután a harmat felszáradt, ideálisak a szüretelésre, mert a hűvösebb termések kevésbé sérülékenyek.

Nem minden paradicsomot kell teljesen beéretten leszedni. Ha nagy mennyiség érik egyszerre, vagy ha hosszabb ideig szeretnénk tárolni, esetleg szállítani kell, akkor a „rózsaszín” vagy „félig érett” állapotban (amikor a szín már elkezdett pirosra váltani, de még nem teljesen az) is leszedhetjük. Ezek a termések szobahőmérsékleten, közvetlen napfénytől védett helyen néhány nap alatt utóérnek. Azonban az így beérlelt paradicsomok íze általában nem olyan intenzív, mint a tőkén beérettekké. Kerüljük a hűtőszekrényben való tárolást, mert a hideg rontja a paradicsom ízét és állagát.

A szezon végén, az első fagyok közeledtével az összes megmaradt, még zöld vagy félig érett termést érdemes leszüretelni. Ezeket a zöld paradicsomokat felhasználhatjuk savanyúságnak, csatninak, vagy megpróbálhatjuk utóérlelni őket. Az utóérleléshez helyezzük a zöld paradicsomokat egy rétegben papírral bélelt dobozba vagy tálcára, ne érjenek egymáshoz, és tároljuk hűvös (15-20°C), sötét helyen. Egy érett alma vagy banán mellé helyezve felgyorsíthatjuk az érési folyamatot, mivel ezek etiléngázt bocsátanak ki, ami serkenti az érést. Rendszeresen ellenőrizzük őket, és távolítsuk el a romlásnak indultakat.

Betakarítás utáni teendők és tárolás

A gondosan megtermelt és betakarított paradicsom frissességének és minőségének megőrzése érdekében fontos a megfelelő kezelés és tárolás. A frissen szedett paradicsomot óvatosan kezeljük, kerüljük a dobálást és a nyomódást, mert a sérült termések gyorsabban romlanak. Tisztításukra általában nincs szükség közvetlenül szedés után, csak közvetlenül a felhasználás előtt mossuk meg őket. Ha mégis szükséges a tisztítás, óvatosan töröljük le őket egy puha ruhával, vagy gyorsan öblítsük le és alaposan szárítsuk meg. A nedvesen tárolt paradicsom hajlamosabb a penészedésre.

A teljesen érett paradicsomokat szobahőmérsékleten (kb. 18-22°C), közvetlen napfénytől védett helyen tároljuk, lehetőleg egy rétegben, hogy ne nyomják egymást. Így általában néhány napig, akár egy hétig is megőrzik frissességüket és kiváló ízüket. Kerüljük a hűtőszekrényben való tárolást, mivel a 12°C alatti hőmérséklet károsítja a paradicsom íz- és aromaanyagait, valamint a textúráját (kásássá válhat). Ha mégis hűtőbe kell tenni a túlérettség elkerülése érdekében, felhasználás előtt legalább egy órával vegyük ki, hogy szobahőmérsékleten visszanyerjenek valamit az ízükből.

A félig érett, utóérlelésre szánt paradicsomokat szintén szobahőmérsékleten, de a fénytől védettebb helyen tároljuk. Papírba csomagolva vagy papírral bélelt dobozban lassíthatjuk az érési folyamatot. Az érés gyorsításához, ahogy korábban említettük, helyezzünk melléjük érett gyümölcsöt (alma, banán). Rendszeresen ellenőrizzük az érő paradicsomokat, és a teljesen beérteket fogyasszuk el vagy dolgozzuk fel. A zölden leszedett paradicsomok lassabban érnek, és hűvösebb (13-18°C) helyen tárolva akár hetekig is eltarthatók, fokozatosan beérlelve őket.

Nagyobb mennyiségű termés tartósítására számos módszer létezik. A paradicsomot lefagyaszthatjuk egészben (mosás és szárítás után), kockázva vagy pürésítve későbbi szószokhoz, levesekhez. Befőzhetjük egészben, darabolva, lének, szósznak (passata), ketchupnak vagy lecsónak. Aszalással ízletes, koncentrált ízű paradicsomot kapunk, amelyet olajban eltéve vagy szárazon tárolhatunk. Savanyítással (ecetesen vagy fermentálva) szintén tartósíthatjuk, különösen a zöld paradicsomot. A megfelelő tartósítási módszer kiválasztása a rendelkezésre álló mennyiségtől, a tervezett felhasználástól és az egyéni preferenciáktól függ.

Magfogás (nem hibrid fajták esetén)

Amennyiben nem hibrid (F1 jelölés nélküli), hanem tájfajta vagy régi, nyílt beporzású (open-pollinated, OP) paradicsomfajtát termesztünk, lehetőségünk van saját mag fogására a következő évi vetéshez. A hibrid fajták magjait nem érdemes eltenni, mert a belőlük kelt növények nem fogják az eredeti fajta tulajdonságait hordozni, gyakran változatos, gyengébb minőségű utódokat eredményeznek. A magfogás nemcsak költséghatékony, de lehetővé teszi a kedvelt fajták megőrzését és a helyi körülményekhez való fokozatos adaptálódást is. Fontos, hogy csak egészséges, fajtaazonos, teljesen beérett termésekből fogjunk magot.

A paradicsommagokat egy kocsonyás anyag veszi körül, amely csírázásgátló anyagokat tartalmaz. Ennek eltávolítása érdekében a magokat fermentálni (erjeszteni) kell. Válasszunk ki néhány szép, egészséges, teljesen érett paradicsomot a legszebb, legegészségesebb tövekről. Vágjuk félbe a paradicsomokat, és egy kanállal kaparjuk ki a magokat a levükkel és a kocsonyás anyaggal együtt egy tiszta üvegpohárba vagy befőttesüvegbe. Adjunk hozzá egy kevés vizet, ha szükséges, hogy a magokat ellepje a folyadék. Az edényt fedjük le lazán (pl. gézzel vagy papírtörlővel), hogy a levegő bejusson, de a muslicák ne, és helyezzük meleg helyre (szobahőmérséklet).

Hagyjuk a keveréket erjedni 2-4 napig. Ez idő alatt a felszínen penészréteg képződhet, és kellemetlen szag alakulhat ki – ez normális folyamat. Az erjedés lebontja a magokat körülvevő kocsonyás réteget és elpusztítja az esetleges maggal terjedő kórokozókat. Naponta egyszer keverjük meg a masszát. Amikor az ép, életképes magok leülepedtek az edény aljára, és a penészréteg jól látható a felszínen, az erjesztés befejeződött. Óvatosan öntsük le a felszínen úszó penészt, maghéjdarabokat és a levet.

A leülepedett magokat öntsük egy sűrű szitába, és folyó víz alatt alaposan mossuk át, dörzsölgetve őket, hogy minden maradék gyümölcshústól és kocsonyás anyagtól megtisztuljanak. A tiszta magokat terítsük szét egy rétegben egy tányéron, sütőpapíron vagy finom szövésű hálón (ne használjunk papírtörlőt, mert ráragadnak). Hagyjuk őket teljesen megszáradni egy jól szellőző, árnyékos, meleg helyen néhány napig, vagy akár 1-2 hétig, időnként megforgatva, hogy egyenletesen száradjanak. A teljesen száraz magokat tároljuk légmentesen záródó edényben (pl. kis üveg, boríték, műanyag tasak), hűvös, sötét, száraz helyen. Megfelelően tárolva a paradicsommagok több évig (akár 4-6 évig) is megőrzik csírázóképességüket. Ne felejtsük el felcímkézni a tárolóedényt a fajta nevével és a magfogás évével!

Ez is érdekelni fog...