Share

Az édesburgonya ültetése és szaporítása

Az édesburgonya, ez a trópusi származású, rendkívül tápláló zöldségféle egyre több magyar kertben bukkan fel, termesztése pedig korántsem ördöngösség, ha ismered a helyes fogásokat. A siker kulcsa a megfelelő szaporítóanyag kiválasztásánál és a gondos ültetésnél kezdődik, hiszen egy erős, egészséges palánta már fél győzelem a bőséges termésért vívott harcban. A batáta szaporítása eltér a hagyományos burgonyáétól; nem gumót ültetünk, hanem a gumókból nevelt hajtásokat, azaz palántákat. Ez a folyamat otthon is könnyedén elvégezhető, egy kis odafigyeléssel és türelemmel te is megtermelheted a saját palántáidat, amelyekből a nyár végére ízletes gumók fejlődnek. A következőkben lépésről lépésre bemutatjuk, hogyan vágj bele az édesburgonya szaporításába és ültetésébe a lehető legjobb eredmény érdekében.

A szaporítási folyamat a megfelelő minőségű, egészséges szaporító-alapanyag, azaz a batátagumó kiválasztásával indul. Fontos, hogy a célra szánt gumó kemény, folt- és sérülésmentes legyen, és lehetőleg megbízható forrásból, például egy korábbi, sikeres termesztésből vagy bioboltból származzon. A szupermarketekben kapható édesburgonyákat gyakran csírázásgátlóval kezelik, így ezek kevésbé alkalmasak a hajtatásra. A kiválasztott gumót az ültetés tervezett időpontja előtt körülbelül 6-8 héttel kell „munkába fogni”, hogy a palántáknak legyen idejük megerősödni a kiültetésig. Ez a korai kezdés biztosítja, hogy a fagyveszély elmúltával már fejlett, életerős növényeid legyenek.

Az egyik legelterjedtebb otthoni hajtatási módszer a „vizes poharas” technika. Ennek során a gumó felét vagy harmadát egy vízzel teli befőttesüvegbe vagy pohárba merítjük, a felső, szárazon maradó részéből fognak majd előtörni a hajtások. A gumó rögzítéséhez szúrj bele 3-4 fogpiszkálót, amelyek megtámasztják az edény peremén. A vizet pár naponta cserélni kell, hogy friss maradjon és ne induljon rothadásnak. Néhány héten belül a vízbe merülő részen gyökerek, a felső részen pedig lilás vagy zöldes hajtáskezdemények, azaz „szemek” jelennek meg, amelyekből később a palánták fejlődnek.

Egy másik, talán még hatékonyabb módszer a gumók földben történő hajtatása. Ehhez helyezd a batátákat egy lapos tálcára, nedves, laza virágföldbe vagy homok és tőzeg keverékébe, és csak félig temesd be őket. Tartsd a közeget folyamatosan nyirkosan, de ne álljon alatta a víz, és helyezd a tálcát egy meleg, világos helyre, például egy ablakpárkányra. Ez a módszer gyakran erősebb, zömökebb hajtásokat eredményez, mivel a kis növénykék már a kezdetektől fogva a talajból veszik fel a tápanyagokat, és a gyökérzetük is fejlettebb lesz. A meleg, 24-28 ∘C körüli hőmérséklet elengedhetetlen a sikeres hajtatáshoz mindkét módszer esetében.

Amikor a gumóból kinőtt hajtások elérik a 15-20 cm-es hosszúságot és már több levelük is van, óvatosan törd le vagy vágd le őket a gumóról. Ezeket a hajtásokat, vagy „dugványokat” (angolul: slips) kell tovább gyökereztetni a kiültetés előtt. Helyezd a dugványok alsó, levélmentes részét egy pohár vízbe úgy, hogy a levelek ne érjenek a vízbe. Néhány nap alatt a szárakon apró gyökerek jelennek meg. Amikor a gyökerek már elérték a 2-3 cm-es hosszúságot, a palánták készen állnak a következő lépésre: a cserépbe vagy közvetlenül a szabadföldbe történő ültetésre.

AJÁNLÓ ➜  Az édesburgonya fényigénye

A palántanevelés fortélyai

A sikeres palántanevelés a hajtatással kezdődik, amelyhez a legfontosabb a megfelelő hőmérséklet és páratartalom biztosítása. Az édesburgonya trópusi növényként a meleget kedveli, a hajtásképződéshez ideális a 25-28 ∘C közötti hőmérséklet. Ezt egy fűtött helyiségben, ablakpárkányon vagy akár egy fűtőszőnyeg segítségével is biztosíthatod. A magas páratartalom szintén serkenti a hajtások növekedését, amit a hajtató tálca rendszeres permetezésével vagy egy átlátszó fóliával való letakarásával érhetsz el, utóbbi esetben a szellőztetésről se feledkezz meg.

Amikor a gumókról leválasztott dugványokat vízben gyökerezteted, fontos, hogy a vizet rendszeresen, 2-3 naponta cseréld. A friss víz több oldott oxigént tartalmaz, ami elengedhetetlen a gyökérképződéshez, és megakadályozza a baktériumok elszaporodását, ami a szárak rothadásához vezethetne. A gyökereztetés általában gyors folyamat, 5-10 nap alatt megjelennek az első gyökérkezdemények. A palánták akkor tekinthetők ültetésre késznek, amikor sűrű, 3-5 cm hosszú gyökérzetet fejlesztettek.

A leválasztott és legyökereztetett dugványokat nem kötelező azonnal kiültetni a végleges helyükre, különösen, ha a kinti időjárás még hűvös. Érdemes őket egyenként kis cserepekbe, tápanyagban gazdag palántaföldbe ültetni. Ez a „nevelési” fázis lehetővé teszi, hogy a növények egy erős, kompakt gyökérlabdát fejlesszenek ki, ami jelentősen javítja a megeredési arányt és a kezdeti növekedési erélyt a szabadföldbe való kiültetés után. Ebben a fázisban biztosíts számukra sok fényt és tarts a földjüket folyamatosan enyhén nedvesen.

A kiültetés előtt elengedhetetlen a palánták „edzése”. Ez a folyamat azt jelenti, hogy a növényeket fokozatosan szoktatod hozzá a kinti körülményekhez, az erősebb napfényhez, a szélhez és a hőmérséklet-ingadozásokhoz. A kiültetés előtti 7-10 napban napközben egyre több időre helyezd ki a cserepeket egy védett, félárnyékos helyre. Kezdetben csak pár órára, majd fokozatosan növelve az időtartamot. Az utolsó pár napban már éjszakára is kint hagyhatod őket, ha nem fenyeget fagyveszély. Ez a lépés megelőzi a kiültetési sokkot, és egy sokkal ellenállóbb, erősebb állományt eredményez.

Az ideális ültetési idő és helyszín

Az édesburgonya melegigényes növény, ezért a kiültetésével mindenképpen várj, amíg a tavaszi fagyok veszélye végleg el nem múlt, és a talajhőmérséklet tartósan eléri a 15-18 ∘C-ot. Magyarországon ez az időpont általában május közepére, végére esik. A túl korai ültetés a hideg talajban a palánták pusztulásához vagy a növekedésük leállásához vezethet, ami a teljes tenyészidőszakra negatív hatással lesz. A türelem itt valóban kifizetődő, egy hetet késleltetett ültetés sokkal jobb eredményt hozhat, mint egy elhamarkodott kezdés.

AJÁNLÓ ➜  Az édesburgonya betegségei és kártevői

A helyszín kiválasztásánál a legfontosabb szempont a bőséges napfény. Az édesburgonya a gumók fejlesztéséhez rengeteg energiát igényel, amit a fotoszintézis révén állít elő. Válassz a kertednek egy olyan napos, déli fekvésű részét, ahol a növényeket legalább napi 6-8 órán át éri közvetlen napsütés. Az árnyékos helyen nevelt batáta hajlamos inkább a lombozatát növeszteni, és a föld alatt csak vékony, gyenge gumókat fejleszt, vagy akár a termésképzés teljesen el is maradhat.

A talaj minősége a másik sarkalatos pont. Az édesburgonya a laza, jó vízelvezetésű, enyhén savanyú (pH 5.8-6.5) talajokat kedveli. A kötött, agyagos talajokban a gumók nehezen fejlődnek, gyakran deformáltak lesznek, és a pangó víz a gyökerek rothadását okozhatja. Az ültetés előtt a talajt mélyen lazítsd fel, és dolgozz bele bőségesen érett komposztot vagy szerves trágyát. Ez nemcsak tápanyagokkal látja el a növényt, hanem javítja a talaj szerkezetét is, ami elengedhetetlen a szép, formás gumók fejlődéséhez.

A bakhátas termesztés különösen ajánlott az édesburgonya számára. A 25-30 cm magasra felhúzott bakhátak biztosítják a laza közeget a gumók növekedéséhez, a talaj gyorsabban felmelegszik bennük, és a vízelvezetésük is kiváló. Ez a módszer különösen előnyös kötöttebb talajokon vagy hűvösebb klímán. A bakhátak nemcsak a növekedési feltételeket javítják, hanem a későbbi betakarítást is jelentősen megkönnyítik, hiszen a termés a laza bakhátból könnyen kiemelhető.

Az ültetés technikája és a térállás

Miután a palánták megerősödtek és a talaj is felmelegedett, elérkezett az ültetés ideje. Az ültetés mélysége kulcsfontosságú. A palántákat olyan mélyre ültesd, hogy a szár alsó részén található levélhónalji rügyek (noduszok) is a föld alá kerüljenek. Ezekből a noduszokból fognak ugyanis a tárológyökerek, azaz a gumók fejlődni. Általában elegendő, ha a palánta szárának körülbelül a fele a föld alá kerül, úgy, hogy 3-4 levél a felszín felett maradjon.

Az ültetéshez a bakhát tetején vagy a sík talajon készíts egy megfelelő méretű lyukat, helyezd bele a palántát, majd óvatosan temesd be földdel, és enyhén tömörítsd a talajt a szár körül, hogy stabilan álljon. Az ültetés után azonnal alaposan öntözd be a növényeket. Ez az „iszapoló” öntözés segít, hogy a talajrészecskék szorosan a gyökerek köré tapadjanak, megszüntetve a levegős üregeket, és biztosítva a jó talajkontaktust. Ez a lépés elengedhetetlen a palánták gyors és sikeres megeredéséhez.

A megfelelő térállás biztosítása szintén fontos a bőséges termés érdekében. A növényeknek elegendő helyre van szükségük a lombozat és a gumók kifejlesztéséhez. A sortávolság ideálisan 90-120 cm, míg a tőtávolság a soron belül 30-40 cm legyen. A túl sűrű ültetés a növények közötti erős konkurenciához vezet a fényért, vízért és tápanyagokért, ami végső soron apróbb gumókat és alacsonyabb össztermést eredményez. A szellős állomány a növényvédelmi szempontból is előnyösebb, mert a lombozat gyorsabban szárad, csökkentve a gombás betegségek kockázatát.

AJÁNLÓ ➜  Az édesburgonya teleltetése

Az ültetés utáni első hetekben a palánták fokozott figyelmet igényelnek. Gondoskodj a rendszeres, de mérsékelt öntözésről, hogy a talajuk mindig enyhén nedves maradjon, amíg meg nem erősödnek. A gyomokra is figyelj, mert a fiatal, lassan növő palántákat könnyen elnyomhatják. A sekély kapálás vagy a mulcsozás segít a gyomok kordában tartásában és a talaj nedvességének megőrzésében. Amint a palánták növekedésnek indulnak és új leveleket hoznak, az a biztos jele, hogy a gyökérzetük fejlődésnek indult és a megeredés sikeres volt.

Szaporítás indadugványozással a szezon alatt

Az édesburgonya szaporításának egy kevésbé ismert, de rendkívül hatékony módszere az indadugványozás, amelyet a nyár folyamán végezhetsz el. Ez a technika lehetővé teszi, hogy a már meglévő, erőteljesen növekvő növényeidről további szaporítóanyagot nyerj, és ezzel akár meg is duplázd az állományodat. A módszer alapja, hogy a hosszúra nőtt indákról levágott hajtásdarabok vízben vagy földben könnyedén meggyökereznek, és új, önálló növényekké fejlődnek. Ez különösen akkor hasznos, ha kevés palántával indítottad a szezont, vagy ha a meglévő állományt szeretnéd sűríteni, esetleg egy kései ültetést tervezel.

A dugványozáshoz válassz ki a meglévő növényeken egészséges, erőteljes, betegségektől és kártevőktől mentes indákat. A legalkalmasabbak a hajtáscsúcsok, de az inda középső része is megfelelő. Vágj le éles, tiszta metszőollóval vagy késsel 20-25 cm hosszú darabokat. A vágást mindig közvetlenül egy levélhónalj (nodusz) alatt ejtsd meg. Az így kapott dugvány alsó 10-15 cm-es szakaszáról óvatosan távolítsd el a leveleket, mert ez a rész kerül majd a vízbe vagy a földbe.

A dugványok gyökereztetése hasonlóan történik, mint a gumóról leválasztott hajtásoké. Helyezd a levélmentes szárrészeket egy pohár vízbe, és tedd egy árnyékos, meleg helyre. A vízben a gyökerek általában még gyorsabban, akár 3-5 nap alatt megjelennek. Amikor a gyökerek elérik a 2-3 cm-es hosszt, a friss palánták készen állnak a kiültetésre. Alternatív megoldásként a dugványokat közvetlenül nedves, laza földbe is tűzheted, és egy átlátszó fóliával vagy üveglappal takarva biztosíthatsz számukra párás környezetet a gyökeresedés idejére.

A nyár közepén, júniusban vagy július elején dugványozott és kiültetett növényeknek még elegendő idejük van arra, a fagyokig gumót fejlesszenek. Bár a termésük valószínűleg nem lesz akkora, mint a tavasszal ültetett társaiké, de így is értékes, friss batátát takaríthatsz be róluk. Ez a módszer kiválóan alkalmas a fajtafenntartásra is, hiszen a szezon végén a legszebb tövekről szedett dugványokból nevelt növények gumóit teheted el a következő évi hajtatáshoz, biztosítva ezzel a jól bevált genetikai állomány továbbvitelét.

Ez is érdekelni fog...