Share

Az illatos boroszlán ültetése és szaporítása

Az illatos boroszlán sikeres megtelepítése a kertben a gondos ültetési folyamaton múlik, amely megalapozza a növény hosszú távú egészségét és virágzási hajlandóságát. Mivel a boroszlán köztudottan rosszul tűri az átültetést és a gyökérzet bolygatását, a végleges helyének kiválasztása és a talaj szakszerű előkészítése kiemelt jelentőséggel bír. A legfontosabb szempont egy olyan védett, de nem teljesen árnyékos hely felkutatása, ahol a talaj jó vízelvezetésű, enyhén savanyú és humuszban gazdag. Az ültetés optimális időpontja a kora ősz vagy a tavasz, amikor a talaj már vagy még kellően meleg, de a szélsőséges hőség vagy fagy nem jelent veszélyt a fiatal növény számára.

Az ültetés megkezdése előtt elengedhetetlen a talaj alapos előkészítése, ami a siker egyik kulcsa. Az ültetőgödörnek legalább kétszer olyan szélesnek és másfélszer olyan mélynek kell lennie, mint a növény konténerének, hogy a gyökerek könnyen terjeszkedhessenek a laza közegben. A kiemelt földet jelentős arányban javítsuk fel savanyú tőzeggel, érett komposzttal és perlittel vagy finom szemcséjű fenyőkéreggel. Ez a keverék nemcsak a szükséges tápanyagokat és a savas kémhatást biztosítja, hanem a vízelvezetést is optimalizálja, megelőzve a gyökérrothadás veszélyét, ami a boroszlánok egyik legfőbb ellensége.

A növény konténerből való kiemelésekor legyünk rendkívül óvatosak, hogy a gyökérlabda a lehető legkevésbé sérüljön. Finoman lazítsuk meg a gyökérlabda oldalát, ha az túlságosan összetömörödött, de kerüljük a gyökerek durva széttépését. Helyezzük a növényt az ültetőgödör közepére úgy, hogy a gyökérlabda teteje a környező talajszinttel egy magasságban vagy egy kicsit magasabban legyen. A túl mélyre ültetés a törzs rothadásához vezethet, ezért erre különösen figyeljünk. Töltsük fel a gödröt az előkészített földkeverékkel, finoman tömörítsük, majd alaposan öntözzük be.

Az ültetést követő gondozás kritikus a növény megeredése szempontjából. A beiszapoló öntözés után terítsünk 5-7 centiméter vastag mulcsréteget (fenyőkéreg vagy lombkomposzt) a növény köré, de a törzstől hagyjunk szabadon egy kis távolságot. A mulcs segít megőrizni a talaj nedvességét, szabályozza a hőmérsékletét és megakadályozza a gyomok növekedését. Az első évben, különösen a szárazabb időszakokban, fordítsunk kiemelt figyelmet az egyenletes vízellátásra, amíg a növény gyökérzete megfelelően be nem ágyazódik az új helyén.

A szaporítás módszerei

Az illatos boroszlán szaporítása kihívást jelenthet, de a megfelelő technikával és türelemmel sikeres lehet, lehetővé téve, hogy új növényeket neveljünk a meglévő, kedvelt példányunkról. A legelterjedtebb és leggyakrabban sikerrel járó módszer a félfás dugványozás, amelyet nyár közepén, júliustól augusztusig érdemes elvégezni. Ekkor a hajtások már kellően beértek, de még nem fásodtak el teljesen, ami ideális a gyökeresedéshez. A magvetés is egy lehetséges opció, de ez sokkal hosszadalmasabb és bizonytalanabb, ráadásul a magról kelt növények nem minden esetben öröklik az anyanövény fajtatulajdonságait.

AJÁNLÓ ➜  Az illatos boroszlán betegségei és kártevői

A dugványozáshoz válasszunk egészséges, erős, azévi hajtásokat, amelyek nem hoztak virágot. Egy éles, steril metszőollóval vagy késsel vágjunk le 10-15 centiméteres hajtáscsúcsokat, a vágást közvetlenül egy levélcsomó alatt ejtsük meg. A dugvány alsó feléről távolítsuk el a leveleket, csak a felső 2-4 levelet hagyjuk meg, hogy csökkentsük a párologtatást. A vágási felületet mártsuk gyökereztető hormonba, ami jelentősen növeli a gyökeresedés esélyét és gyorsaságát. Ez a lépés különösen ajánlott a nehezen gyökeresedő fajoknál, mint amilyen a boroszlán is.

A hormonba mártott dugványokat tűzdeljük előkészített szaporítóközegbe, amely laza, jó vízelvezetésű és steril. Ideális keverék például a perlit és a savanyú tőzeg fele-fele arányú elegye. A dugványokat körülbelül 2-3 centiméter mélyen helyezzük a közegbe, majd finoman nyomkodjuk meg körülöttük a földet. Az edényt fedjük le átlátszó műanyag zacskóval vagy helyezzük szaporítóládába, hogy magas páratartalmat biztosítsunk. A sikeres gyökeresedéshez elengedhetetlen a folyamatosan nyirkos közeg és a meleg, 20-22 °C körüli hőmérséklet.

A gyökeresedés lassú folyamat, általában 6-10 hetet, de akár több hónapot is igénybe vehet. Ez idő alatt rendszeresen szellőztessünk, hogy megelőzzük a gombásodást, és pótoljuk a nedvességet, ha szükséges. A gyökeresedés megindulását az új hajtások megjelenése jelzi. Ekkor fokozatosan szoktassuk a fiatal növényeket a normál páratartalomhoz a takaró eltávolításával. A megerősödött, jól begyökeresedett növényeket óvatosan ültessük át külön cserepekbe, tápanyagban gazdag, savanyú virágföldbe, és neveljük tovább őket védett helyen, mielőtt a következő tavasszal vagy ősszel kiültetnénk őket a végleges helyükre.

A magvetés folyamata

Bár kevésbé elterjedt, az illatos boroszlán magról való szaporítása is egy izgalmas kertészeti kihívás, amely türelmet és precizitást igényel. A magokat az ősszel beérő, piros bogyókból lehet kinyerni. Fontos tudni, hogy a növény minden része, így a termése is erősen mérgező, ezért a feldolgozás során viseljünk kesztyűt. A bogyókból óvatosan fejtsük ki a magokat, majd alaposan tisztítsuk meg őket a gyümölcshústól, mivel a termésben lévő anyagok gátolhatják a csírázást.

A boroszlán magjainak nyugalmi állapota van, amelyet meg kell törnünk a sikeres csírázás érdekében. Ehhez úgynevezett hideg-nedves rétegzésre (sztrattifikáció) van szükség, amely a téli fagyos időszakot imitálja. A megtisztított magokat keverjük el enyhén nedves homokkal vagy perlittel, tegyük egy lezárható műanyag zacskóba, és helyezzük a hűtőszekrény zöldséges rekeszébe 2-3 hónapra. Ez a hideghatás elindítja a magban azokat a biokémiai folyamatokat, amelyek a csírázáshoz szükségesek.

A hidegkezelési időszak után, kora tavasszal vessük el a magokat. Használjunk steril, jó vízelvezetésű palántaföldet, amelyet tőzeg és perlit keverékéből állítottunk össze. A magokat körülbelül fél centiméter mélyre vessük, majd finoman takarjuk be földdel. Tartsuk a közeget folyamatosan nyirkosan, de ne vizesen, és helyezzük a vetőedényt egy világos, 15-18 °C körüli hőmérsékletű helyre. A csírázás rendszertelen és elhúzódó lehet, hetektől akár hónapokig is eltarthat, ezért ne veszítsük el a türelmünket.

AJÁNLÓ ➜  Az illatos boroszlán teleltetése

Amint a magoncok kikeltek és megjelent az első néhány valódi levelük, óvatosan pikírozzuk őket különálló cserepekbe, ügyelve a sérülékeny gyökerekre. A fiatal növényeket neveljük tovább védett helyen, szűrt fényben, és gondoskodjunk a rendszeres, de nem túlzó öntözésükről. A magról nevelt boroszlánok lassan fejlődnek, általában több évbe telik, mire elérik a virágzóképes kort. Ez a módszer tehát elsősorban a kísérletező kedvű, türelmes kertészek számára ajánlott.

Az átültetés kockázatai és menete

Az illatos boroszlán átültetése rendkívül kockázatos beavatkozás, amelyet csak a legszükségesebb esetben, körültekintően szabad elvégezni. A növény húsos, törékeny gyökérzete nagyon érzékeny a sérülésekre, és a legkisebb bolygatásra is levélsárgulással, lombhullással vagy akár a növény teljes pusztulásával reagálhat. Éppen ezért a legfontosabb tanács az, hogy már az eredeti ültetéskor válasszunk végleges helyet a cserjének, elkerülve a későbbi költöztetés kényszerét. Ha az átültetés mégis elkerülhetetlen, például építkezés vagy a kert teljes átrendezése miatt, akkor azt a lehető legnagyobb körültekintéssel kell végrehajtani.

Az átültetésre a legalkalmasabb időpont a kora ősz, amikor a növekedési időszak lezárult, de a talaj még elég meleg a gyökerek regenerálódásához a tél beállta előtt. A tavaszi átültetés is lehetséges, de ekkor a növénynek egyszerre kell a begyökeresedésre és az új hajtások növesztésére koncentrálnia, ami nagyobb stresszt jelent számára. Az átültetés előtt egy-két nappal alaposan öntözzük be a növényt, hogy a gyökérlabda kellően nedves és egyben maradó legyen. A lombozatot érdemes lehet enyhén visszametszeni, hogy csökkentsük a párologtató felületet, ezzel is segítve a növényt a kezdeti sokk átvészelésében.

A növény kiemelésekor a lehető legnagyobb gyökérlabdát próbáljuk meg egyben kiásni. A törzstől legalább 30-40 centiméteres távolságban kezdjük meg az ásást egy éles ásóval, körbejárva a növényt. Próbáljunk minél mélyebbre hatolni, hogy a mélyebben fekvő gyökereket is megőrizzük. Amikor a gyökérlabdát körbeástuk, óvatosan emeljük ki, és helyezzük egy jutazsákra vagy fóliára, hogy szállítás közben ne essen szét. A siker kulcsa, hogy a gyökérlabda a lehető legkevésbé sérüljön és a lehető legrövidebb ideig legyen a földön kívül.

Az új helyen az ültetőgödröt már előre készítsük el a korábban leírtak szerint: legyen nagy méretű és feltöltve tápanyagban gazdag, jó vízelvezetésű, savanyú közeggel. Helyezzük bele a növényt a megfelelő magasságba, töltsük fel a földdel, alaposan iszapoljuk be, majd takarjuk mulccsal. Az átültetést követő hónapokban a növény különösen gondos ápolást igényel. Tartsuk a földjét folyamatosan enyhén nyirkosan, és védjük az erős széltől és a tűző naptól. Még a leggondosabb átültetés mellett is számítani kell arra, hogy a boroszlán ledobja a levelei egy részét, és több évbe is beletelhet, mire teljesen regenerálódik.

AJÁNLÓ ➜  Az illatos boroszlán gondozása

Konténeres nevelés sajátosságai

Az illatos boroszlán konténerben, dézsában való nevelése jó alternatíva lehet azok számára, akiknek a kerti talaja meszes vagy nem megfelelő vízelvezetésű, illetve akik erkélyen vagy teraszon szeretnék élvezni a növény szépségét és illatát. A konténeres tartás lehetővé teszi a talajkeverék, a vízellátás és a tápanyag-utánpótlás teljes körű kontrollját, ami nagy előnyt jelent ennél az érzékeny növénynél. A dézsás nevelés további előnye, hogy a növényt a téli extrém fagyok elől könnyebben védett helyre, például egy fűtetlen verandára vagy garázsba mozgathatjuk.

A megfelelő edény kiválasztása alapvető fontosságú. Olyan dézsát válasszunk, amely elegendő helyet biztosít a gyökérzet növekedésének, de nem túlzottan nagy, mert a pangó víz veszélye a túl nagy cserépben fokozott. A legfontosabb, hogy az edény alján több, nagyméretű vízelvezető nyílás legyen. Az ültetőközegnek lazának, levegősnek és enyhén savasnak kell lennie. Ideális egy jó minőségű, rododendronoknak vagy azáleáknak szánt virágföld, amelyet perlittel és fenyőkéreggel dúsítunk a még jobb szerkezet és vízelvezetés érdekében.

A konténeres növények öntözésére és tápanyag-utánpótlására fokozottan kell figyelni, mivel a gyökérterük korlátozott. A talaj soha ne száradjon ki teljesen, de a túlöntözést is kerülni kell; két öntözés között hagyjuk a közeg felső rétegét kissé megszikkadni. A vegetációs időszakban, tavasztól nyár végéig, 2-4 hetente tápoldatozzuk a növényt savanyú talajt kedvelő növényeknek szánt, kiegyensúlyozott tápoldattal, a csomagoláson javasolt koncentrációt betartva. A túltrágyázás legalább annyira káros, mint a tápanyaghiány.

A konténeres boroszlánt néhány évente (általában 2-3 évente) át kell ültetni egy kissé nagyobb cserépbe, friss ültetőközegbe. Az átültetést a virágzást követően, tavasszal végezzük, a lehető legnagyobb óvatossággal, a gyökérlabda minimális bolygatásával. A konténeres tartás során a növény elhelyezése is rugalmasan változtatható. Nyáron keressünk neki egy szűrt fényű, a déli naptól védett helyet, míg télen, a virágzás idején egy naposabb, de szélvédett helyre tehetjük, ahol a csodálatos illatát is jobban élvezhetjük.

Fotó forrása: Flickr / Szerző: mama hiro / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

Ez is érdekelni fog...