Share

A vöröshagyma fényigénye

A vöröshagyma, mint a legtöbb kertészeti növény, a sikeres növekedéshez és a bőséges termés kineveléséhez elengedhetetlenül igényli a napfényt. A fény nem csupán energiaforrás a fotoszintézishez, hanem a növény fejlődési folyamatait, különösen a hagymafej képződését szabályozó egyik legfontosabb környezeti tényező is. A vöröshagyma fényigényének megértése kulcsfontosságú a megfelelő termőhely kiválasztásához, az ültetési idő és a térállás optimális megválasztásához. A nem megfelelő fényviszonyok, különösen a fényhiány, jelentősen visszavethetik a fejlődést, és gyenge, minőségileg kifogásolható termést eredményezhetnek.

A vöröshagyma kifejezetten fénykedvelő növény, amely a teljes napsütést, a napos, meleg fekvést részesíti előnyben. A termesztésre szánt területet úgy kell kiválasztani, hogy azt a nap folyamán a lehető leghosszabb ideig, legalább 6-8 órán keresztül érje közvetlen napsugárzás. Az árnyékos, fák vagy épületek által beárnyékolt kertrészek nem alkalmasak vöröshagyma termesztésére. Az árnyékban nevelt hagyma lombozata gyengén fejlődik, a levelek megnyúltak, halványzöld színűek lesznek, és a növény sokkal fogékonyabbá válik a különböző gombás betegségekre, mint például a peronoszpórára, mivel a lombozat nehezebben szárad fel.

A fény alapvető szerepet játszik a fotoszintézisben, abban a folyamatban, amely során a növény a fényenergiát, a vizet és a szén-dioxidot felhasználva szerves anyagokat, elsősorban cukrokat állít elő. Ezek a cukrok adják az energiát a növekedéshez, és ezek halmozódnak fel a tenyészidőszak végén a hagymatestben, biztosítva annak méretét, tömörségét és édes ízét. Fényhiányos körülmények között a fotoszintézis mértéke csökken, kevesebb cukor termelődik, ami közvetlenül kihat a termés mennyiségére és minőségére. A fényhiányban szenvedő hagymák fejei kisebbek, lazább szerkezetűek és rosszabbul tárolhatók.

A megfelelő fényellátás biztosítása érdekében fontos a helyes térállás kialakítása is. A túl sűrűn vetett vagy ültetett állományban a növények egymást árnyékolják, versengenek a fényért, ami egyenetlen fejlődéshez és a termés csökkenéséhez vezet. A megfelelő sor- és tőtávolság (általában 25-30 cm sortáv és 8-10 cm tőtáv) biztosítja, hogy minden egyes növény elegendő fényt kapjon a zavartalan fejlődéshez. A gyomirtás szintén kritikus fontosságú, mivel a gyorsan növő gyomok könnyen elnyomják és beárnyékolják a fiatal hagyma növényeket, elvéve tőlük a létfontosságú napsütést.

AJÁNLÓ ➜  A vöröshagyma teleltetése

A nappalhosszúság szerepe a fejesedésben

A vöröshagyma fejlődésében a fényintenzitás mellett a megvilágítás időtartamának, vagyis a nappalok hosszának is meghatározó szerepe van. A vöröshagyma úgynevezett hosszúnappalos növény, ami azt jelenti, hogy a hagymafej képződésének megindulásához egy bizonyos kritikus nappalhosszúság elérésére van szükség. Amíg a nappalok rövidebbek ennél a kritikus értéknél, a növény elsősorban a lombozatát és a gyökérzetét fejleszti. Amikor a nappalok hossza eléri és meghaladja ezt a küszöbértéket, a növényben olyan hormonális változások indulnak be, amelyek a levelek tövének megvastagodásához, vagyis a hagymafej képződéséhez vezetnek.

A különböző hagymafajták eltérő kritikus nappalhosszúságot igényelnek, és ez alapján három fő csoportba sorolhatók: rövidnappalos, középhosszú-nappalos (intermedier) és hosszúnappalos fajták. A rövidnappalos fajtáknak a fejesedéshez elegendő a 12-13 órás megvilágítás, ezeket jellemzően a déli, mediterrán vagy trópusi éghajlatú területeken termesztik. A hosszúnappalos fajták igénylik a leghosszabb, 14-16 órás vagy még annál is hosszabb megvilágítást, ezek az északi, mérsékelt övi régiók, így Magyarország fajtái. A középhosszú-nappalos típusok a kettő között helyezkednek el, 13-15 órás nappalhosszt igényelve.

A megfelelő fajtatípus kiválasztása a földrajzi elhelyezkedés szempontjából kulcsfontosságú. Ha Magyarországon, ahol a nyári napforduló idején a nappalok hossza meghaladja a 15-16 órát, egy déli, rövidnappalos fajtát próbálnánk termeszteni, az már a tavaszi, rövidebb nappalokon, a nem elegendő lombozat kifejlesztése után elkezdene fejesedni. Ennek eredményeképpen csak nagyon apró, gazdaságilag értéktelen hagymákat kapnánk. Fordítva, egy északi, hosszúnappalos fajta egy déli országban, ahol a nappalok sosem érik el a számára szükséges kritikus hosszt, lehet, hogy soha nem képezne fejet, csak zöld lombozatot nevelne.

A hazai termesztésben ezért kizárólag a mi éghajlatunkhoz és nappalhosszúsági viszonyainkhoz alkalmazkodott hosszúnappalos vagy középhosszú-nappalos fajtákat szabad termeszteni. A korai vetés vagy ültetés azért is fontos, hogy a növénynek legyen elegendő ideje a nappalok hosszabbodása előtt egy erős, fejlett lombozatot növeszteni. Minél nagyobb és egészségesebb a lombozat a fejesedés megindulásakor, annál több tápanyagot tud termelni és elraktározni a hagymában, ami végső soron nagyobb termést eredményez.

AJÁNLÓ ➜  A vöröshagyma vízigénye és öntözése

A fényhiány tünetei és következményei

A fényhiány a vöröshagyma esetében egyértelmű és jellegzetes tüneteket okoz, amelyek már a növény korai fejlődési szakaszában is megfigyelhetők. Az árnyékban vagy a túl sűrű állományban növő hagymák versengeni kezdenek a fényért, ami a szárak megnyúlásához, etiolálódásához vezet. A levelek vékonyabbak, gyengébbek, színük pedig halványzöld vagy sárgászöld lesz a klorofill-termelés csökkenése miatt. Az ilyen növények sokkal kevésbé ellenállóak, könnyebben megdőlnek, és fogékonyabbak a betegségekre.

A legszembetűnőbb következmény a hagymafej-képződés elmaradása vagy csökkent mértéke. Mivel a fotoszintézishez és a fejesedést beindító hormonális folyamatokhoz is elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű és időtartamú fény, az árnyékolás jelentősen rontja a terméskilátásokat. A fényhiányos körülmények között a hagymák gyakran nem érnek be rendesen, a nyaki részük vastag és puha marad, ami lehetetlenné teszi a tárolásukat. A megtermelt fejek mérete jelentősen elmarad az optimális fényviszonyok között nevelt hagymákétól.

A fényhiány nemcsak a termés mennyiségét, hanem a minőségét is negatívan befolyásolja. Az árnyékban nevelt hagymák szöveti szerkezete lazább, víztartalmuk magasabb, míg a cukor- és szárazanyag-tartalmuk alacsonyabb. Ennek következtében az ízük kevésbé karakteres, kevésbé édes, és a pulton tarthatóságuk, valamint a tárolhatóságuk is sokkal rosszabb. A nem megfelelő beérés miatt a külső, védelmező buroklevelek sem alakulnak ki rendesen, így a hagyma védtelenebb a mechanikai sérülésekkel és a tárolási betegségekkel szemben.

A fényhiány okozta problémák megelőzése a gondos tervezésnél kezdődik. A kert legnaposabb részét válasszuk a hagymaágyás számára, távol a fáktól, magasabb növényektől és épületektől. Tartsuk be a megfelelő ültetési távolságot, hogy a növények ne árnyékolják egymást, és a teljes tenyészidőszak alatt tartsuk gyommentesen a területet. Ha a kertünk adottságai nem teszik lehetővé a napos hely biztosítását, érdemesebb lehet a vöröshagyma helyett árnyéktűrőbb zöldségfélék termesztésével próbálkozni.

Fényigény a termesztés különböző szakaszaiban

Bár a vöröshagyma a teljes életciklusa során igényli a fényt, a különböző fejlődési szakaszokban a fény szerepe némileg eltérő. A csírázás szakaszában a magoknak nincs szükségük fényre a folyamat megindulásához, sőt, a talajjal való takarás a megfelelő nedvességet és sötétséget biztosítja. Amint azonban a sziklevelek a felszínre törnek, a fény azonnal kritikussá válik a fotoszintézis beindításához és a fiatal növényke megerősödéséhez. A palántanevelés során biztosított bőséges fény elengedhetetlen az erős, zömök, nem megnyúlt palánták neveléséhez.

AJÁNLÓ ➜  A vöröshagyma betegségei és kártevői

A vegetatív növekedés szakaszában, amikor a növény a gyökérzetét és a lombozatát fejleszti, a bőséges napfény a legfontosabb. Ebben az időszakban dől el, hogy a növény mekkora asszimilációs felületet, vagyis levélzetet képes létrehozni. Minél több és egészségesebb levele van a hagymának, annál több energiát tud majd a későbbiekben a hagymafej növesztésére fordítani. Ez a szakasz a nappalhosszúság szempontjából még a kritikus érték alatti periódus, a növény „tápanyagot gyűjt” a későbbi reproduktív fázishoz.

A generatív szakasz, vagyis a hagymafej-képződés megindulása a már említett kritikus nappalhosszúság elérésekor következik be. Ettől a ponttól kezdve a nappalok hossza közvetlenül szabályozza a fejesedés folyamatát. A hosszú, napfényes napok biztosítják, hogy a lombozat által megtermelt cukrok és más szerves anyagok a hagymafejbe szállítódjanak és ott raktározódjanak. A folyamatos, intenzív megvilágítás ebben a fázisban garantálja a nagy, tömör, jól beérett hagymák kifejlődését.

Az érési szakaszban, a betakarítás előtti hetekben a fény továbbra is fontos a beérési folyamatok lezajlásához, de a hangsúly már a raktározott anyagok átalakulására és a nyugalmi állapotra való felkészülésre helyeződik. A felszedett és a napon utóérlelt hagyma esetében a közvetlen napfény segít a külső buroklevelek gyors rászárításában és a nyaki rész bezáródásában, ami elengedhetetlen a sikeres tároláshoz. A tűző, perzselő napfény azonban károsíthatja a hagymát, ezért a szárítást érdemesebb egy szellős, de a közvetlen napsütéstől védett helyen végezni.

Ez is érdekelni fog...