Share

A citromfa (Citrus x limon) ültetése és szaporítása

A citromfa, ez a csodálatos, illatos és gyümölcsöt termő növény, Délkelet-Ázsiából származik, de ma már világszerte termesztik a mediterrán és szubtrópusi éghajlatú területeken. Hazánkban is egyre népszerűbb, hiszen dézsás növényként a lakásban vagy a teraszon is nevelhető, igaz, némi odafigyelést igényel. A citromfa alapvetően melegigényes, szereti a napfényt, de a tűző naptól óvni kell, különösen a fiatalabb példányokat. Ideális számára a 18-30°C közötti hőmérséklet, télen pedig a hűvös, de fagymentes hely, 5-10°C körüli hőmérsékleten.

A talaj tekintetében a citromfa a jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag, enyhén savanyú talajt kedveli. A pangó vizet egyáltalán nem tolerálja, mert gyökérrothadáshoz vezethet. Ezért nagyon fontos a megfelelő ültetőközeg kiválasztása, ami lehet akár speciális citrusföld, akár általános virágföld és tőzeg keveréke, némi perlittel vagy homokkal lazítva. Ültetéskor érdemes agyaggranulátumot is tenni az edény aljára, hogy biztosítsuk a felesleges víz elvezetését. A citromfa rendszeres tápanyag-utánpótlást igényel, főleg a növekedési és virágzási időszakban.

A megfelelő öntözés kulcsfontosságú a citromfa egészséges fejlődéséhez. Nyáron, a meleg időszakban bőségesen kell öntözni, de mindig csak akkor, ha a talaj felszíne már kissé megszikkadt. Télen, a nyugalmi időszakban sokkal kevesebb vizet igényel, ilyenkor elég csak mérsékelten nedvesen tartani a földjét. Az öntözéshez lehetőleg lágy, szobahőmérsékletű vizet használj, a kemény, meszes víz hosszú távon károsíthatja a növényt.

A citromfa nem csak a gyümölcse miatt értékes, hanem dísznövényként is megállja a helyét. A fényes, sötétzöld levelek, az illatos fehér virágok és a sárga gyümölcsök látványa igazán szemet gyönyörködtető. Megfelelő gondozás mellett a citromfa hosszú évekig örömet szerezhet, és bőséges terméssel hálálja meg a törődést. Természetesen ehhez elengedhetetlen, a kártevők és a betegségek elleni védelem.

A citromfa ültetése

A citromfa ültetése nem ördöngösség, de néhány fontos szempontot figyelembe kell venni a siker érdekében. A legideálisabb időpont az ültetésre a tavasz, amikor a növény már aktív növekedési szakaszban van. Azonban, ha konténeres citromfát vásárolsz, akkor az év bármely szakában elültetheted, feltéve, hogy biztosítani tudod számára a megfelelő körülményeket. Az ültetés előtt alaposan meg kell vizsgálni a növényt, hogy egészséges-e, nincsenek-e rajta kártevők vagy betegségek jelei.

Az ültetéshez válassz egy megfelelő méretű cserepet vagy dézsát. A cserép legyen legalább kétszer akkora, mint a citromfa gyökérlabdája, hogy a gyökereknek legyen elég helyük a növekedéshez. Az edény alján mindenképpen legyenek vízelvezető nyílások, hogy a felesleges víz távozni tudjon. Mint már említettük az edény aljára tegyél egy réteg agyaggranulátumot, vagy apró kavicsot.

AJÁNLÓ ➜  A citromfa metszése - Mire figyeljünk?

A citromfa számára a legmegfelelőbb ültetőközeg a speciális citrusföld, de jó minőségű virágföld és tőzeg keveréke is megfelel, ha perlittel vagy homokkal lazítod. Az ültetés során ügyelj arra, hogy a citromfa gyökérnyaka ne kerüljön túl mélyre a földbe, mert ez rothadáshoz vezethet. A gyökérnyaknak a talajszinttel egy magasságban, vagy csak egy picit felette kell lennie. Az ültetés után alaposan öntözd meg a növényt, és helyezd világos, de nem tűző napos helyre.

Az első hetekben különösen fontos, hogy figyeld a citromfa reakcióit az új helyére. Ha minden rendben van, a növény hamarosan új hajtásokat fog hozni, ami azt jelzi, hogy sikeresen meggyökeresedett. Az ültetés utáni időszakban is fontos a rendszeres tápanyag-utánpótlás, a megfelelő öntözés és a kártevők elleni védelem. Ha mindent jól csináltál, hamarosan gyönyörködhetsz a saját termesztésű citromfa szépségében és ízletes gyümölcseiben.

A citromfa szaporítása magról

A citromfa szaporításának egyik módja a magvetés, bár ez a módszer hosszadalmasabb, és nem garantálja, hogy az utódnövény örökli a szülő tulajdonságait. Ennek ellenére sokan kedvelik ezt a módszert, mert izgalmas figyelni, ahogy a magból kifejlődik egy új növény. A magvetéshez friss, érett citromból származó magokat használj, amelyeket alaposan megmostál és megtisztítottál a gyümölcshústól. A magokat ültetés előtt néhány órára be is áztathatod langyos vízbe, hogy felgyorsítsd a csírázást.

A magvetéshez használj laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű ültetőközeget, például tőzeg és homok keverékét, vagy speciális magvető földet. A magokat kb. 1-2 cm mélyre ültesd el egy kis cserépbe vagy szaporítóládába. Az ültetőközeg legyen nedves, de ne túl vizes. A cserepet takard le átlátszó fóliával vagy üveglappal, hogy párás, meleg környezetet biztosíts a csírázáshoz.

A csírázáshoz a magoknak melegre és fényre van szükségük, ezért helyezd a cserepet világos, meleg helyre, de ne közvetlen napsütésre. A csírázás ideje változó, általában 2-4 hét, de akár több hónapig is eltarthat. A fóliát vagy üveglapot rendszeresen szellőztesd, hogy megelőzd a penészesedést. Amikor a magoncok elérik a 4-5 leveles állapotot, óvatosan átültetheted őket külön-külön, nagyobb cserepekbe.

A magról nevelt citromfák általában később fordulnak termőre, mint az oltványok, és a gyümölcsük minősége is változó lehet. Azonban a magról szaporított növények erősebbek, ellenállóbbak lehetnek a betegségekkel szemben. Türelemmel és gondoskodással azonban a magról nevelt citromfából is gyönyörű és termő növény válhat. A magoncokat ugyanúgy kell gondozni, mint a nagyobb citromfákat, rendszeres öntözéssel, tápanyag-utánpótlással és a megfelelő fényviszonyok biztosításával.

AJÁNLÓ ➜  A citromfa gondozása - Hogyan csináljuk jól?

A citromfa szaporítása dugványozással

A citromfa szaporításának másik, hatékonyabb és gyorsabb módja a dugványozás. Ez a módszer biztosítja, hogy az utódnövény az anyanövény genetikai tulajdonságait örökli, így a gyümölcs minősége és a növény jellemzői megegyeznek majd. A dugványozáshoz a legalkalmasabb időpont a tavasz vége vagy a nyár eleje, amikor a növény aktív növekedési szakaszban van. Válassz egészséges, erős hajtásokat, amelyek nem virágoznak, és nem túl fiatalok, de nem is fásodtak még be teljesen.

A dugványok kb. 10-15 cm hosszúak legyenek, és legalább 3-4 levéllel rendelkezzenek. Az alsó leveleket távolítsd el, hogy a dugvány alsó része a földbe kerülhessen. A dugványok vágási felületét érdemes gyökereztető hormonba mártani, ez serkenti a gyökérképződést. Használhatsz por vagy folyékony állagú gyökereztető hormont is.

A dugványokat ültesd laza, jó vízáteresztő képességű ültetőközegbe, például tőzeg és perlit keverékébe. Az ültetőközeg legyen nedves, de ne túl vizes. A dugványokat kb. 3-5 cm mélyre ültesd el, és ügyelj arra, hogy a levelek ne érintkezzenek a talajjal. A cserepet takard le átlátszó fóliával vagy műanyag zacskóval, hogy párás környezetet biztosíts a dugványoknak.

A dugványok gyökeresedéséhez melegre és fényre van szükségük, de a tűző naptól óvni kell őket. A gyökeresedés általában 4-8 hét alatt megtörténik. A fóliát vagy zacskót rendszeresen szellőztesd, hogy megelőzd a penészesedést. Amikor a dugványok új hajtásokat hoznak, az azt jelzi, hogy meggyökeresedtek, és átültetheted őket nagyobb cserepekbe. A dugványokról szaporított citromfák általában hamarabb fordulnak termőre, mint a magról neveltek.

A citromfa szaporítása oltással

A citromfa szaporításának legprofesszionálisabb és leggyakrabban alkalmazott módja az oltás. Ez a módszer egyesíti a különböző citromfajták előnyös tulajdonságait. Az oltás során egy nemes citromfajtát (a nemes részt) oltanak egy másik citromfa alanyra. Az alany általában egy ellenállóbb, erőteljesebb növekedésű fajta, amely jó gyökérzetet biztosít, míg a nemes rész határozza meg a gyümölcs minőségét és a növény jellemzőit.

Az oltáshoz többféle technika létezik, például a T-szemzés, a pajzsos szemzés vagy a héj alá oltás. A leggyakrabban alkalmazott módszer a T-szemzés, amelyet általában nyár végén vagy kora ősszel végeznek. Az alanyt és a nemes részt gondosan elő kell készíteni az oltáshoz. Az alanyon egy T alakú bemetszést kell ejteni, míg a nemes részről egy ép, egészséges rügyet kell levágni egy kis kéregdarabbal együtt (a szemet).

AJÁNLÓ ➜  A citromfa vízigénye és öntözése

A nemes szemet óvatosan be kell illeszteni az alanyon ejtett T alakú bemetszésbe, úgy, hogy a két rész kambium rétegei érintkezzenek egymással. A kambium a növényi szövetek azon része, amely a növekedésért és a sebgyógyulásért felelős. Az oltást kötözőanyaggal, például oltószalaggal vagy rafiával kell rögzíteni, hogy a nemes rész ne mozduljon el, és a sebfelületek ne száradjanak ki.

Az oltás után a növényt óvni kell a szélsőséges időjárási viszonyoktól, és biztosítani kell számára a megfelelő öntözést és tápanyag-utánpótlást. Az oltás sikerességét az jelzi, ha a nemes rügy kihajt, és új hajtásokat hoz. Az oltás utáni időszakban rendszeresen ellenőrizni kell a kötözést, és szükség esetén lazítani kell rajta, hogy ne szorítsa el a növényt. Az oltással szaporított citromfák általában a leggyorsabban fordulnak termőre, és a legjobb minőségű gyümölcsöt adják.

A citromfa gondozása: Öntözés, tápanyag-utánpótlás, metszés

A citromfa gondozása nem bonyolult, de odafigyelést igényel ahhoz, hogy a növény egészségesen fejlődjön és bőségesen teremjen. Az egyik legfontosabb tényező a megfelelő öntözés. A citromfa szereti a vizet, de a pangó vizet nem tűri, ezért csak akkor öntözd, ha a talaj felszíne már kissé megszikkadt. Nyáron, a meleg időszakban gyakrabban, télen, a nyugalmi időszakban ritkábban kell öntözni. Az öntözéshez lehetőleg lágy, szobahőmérsékletű vizet használj.

A citromfa tápanyagigényes növény, ezért rendszeres tápanyag-utánpótlásra van szüksége, különösen a növekedési és virágzási időszakban. Használhatsz speciális citrus tápoldatot, vagy általános tápoldatot, amely nitrogént, foszfort és káliumot tartalmaz, valamint mikroelemeket. A tápoldatot az öntözővízhez keverve adhatod a növénynek, a csomagoláson feltüntetett utasítások szerint. Télen, a nyugalmi időszakban csökkenteni kell a tápoldatozás gyakoriságát.

A metszés szintén fontos része a citromfa gondozásának. A metszéssel alakíthatod a növény formáját, eltávolíthatod az elhalt, beteg vagy sérült ágakat, és serkentheted a virágzást és a termésképződést. A metszést általában tavasszal, a nyugalmi időszak után végezzük, de a nyár folyamán is szükség lehet kisebb alakító metszésekre. A metszéshez használj éles, tiszta metszőollót, hogy elkerüld a fertőzéseket.

A citromfát rendszeresen ellenőrizni kell kártevők és betegségek szempontjából. A leggyakoribb kártevők a levéltetvek, a pajzstetvek és a takácsatkák, amelyek ellen védekezhetsz rovarölő szerekkel, vagy biológiai védekezéssel, például ragadozó atkákkal. A betegségek közül a gombás fertőzések a leggyakoribbak, például a gyökérrothadás vagy a levélfoltosság, amelyek ellen gombaölő szerekkel védekezhetsz. A megelőzés érdekében fontos a megfelelő öntözés, a jó vízáteresztő képességű talaj és a rendszeres szellőztetés.

Ez is érdekelni fog...