Share

A cseresznyeszilva gondozása

A cseresznyeszilva, vagy ahogy sokan ismerik, a myrobalán, egy rendkívül hálás és sokoldalú gyümölcsfa, amely megfelelő gondozás mellett bőséges terméssel ajándékoz meg bennünket. A gondozása nem ördöngösség, de néhány alapvető szabályt érdemes betartani, hogy a fa egészségesen fejlődjön és évről évre gazdagon teremjen. Fontos, hogy már a kezdetektől fogva odafigyeljünk a megfelelő termőhely kiválasztására, hiszen ez alapjaiban határozza meg a fa jövőbeli sorsát. A rendszeres öntözés, a szakszerű metszés és a tápanyag-utánpótlás mind elengedhetetlen részei a sikeres cseresznyeszilva-termesztésnek. Emellett nem szabad megfeledkeznünk a növényvédelemről sem, hiszen a kártevők és betegségek komoly károkat okozhatnak a fában és a termésben egyaránt.

A cseresznyeszilva gondozásának első és legfontosabb lépése a megfelelő termőhely kiválasztása. Ez a növény a napos, meleg fekvést kedveli, ahol legalább napi 6-8 órán keresztül éri a közvetlen napfény. Az árnyékos helyeket mindenképpen kerülni kell, mivel a fényhiány a virágzás és a terméskötődés rovására megy, valamint a betegségekre is fogékonyabbá teszi a fát. A talaj tekintetében a cseresznyeszilva viszonylag toleráns, de a legjobb eredményt a jó vízgazdálkodású, tápanyagban gazdag, enyhén meszes vagy semleges kémhatású talajokon érhetjük el. Fontos, hogy a talaj ne legyen túlságosan kötött vagy pangó vizes, mert a gyökerek fulladásához és a fa pusztulásához vezethet.

A fiatal fák gondozása különös figyelmet igényel az első néhány évben. Az ültetés utáni időszakban kiemelten fontos a rendszeres öntözés, hogy a gyökérzet megfelelően meg tudjon eredni és fejlődni. A fiatal csemeték törzsét érdemes védeni a téli fagyoktól és a nyári napsütéstől, erre a célra kiválóan alkalmas a nádfonat vagy a speciális törzsvédő háló. A koronaalakító metszést is már a fiatal korban el kell kezdeni, hogy egy szellős, jól áttekinthető, stabil vázágrendszert alakítsunk ki. Ez nemcsak a későbbi terméshozamot növeli, hanem a növényvédelmi munkákat is megkönnyíti.

Az idősebb, termőkorú fák esetében a gondozási feladatok némileg módosulnak. Az öntözés továbbra is fontos, különösen a száraz, aszályos időszakokban, de már ritkábban van rá szükség, mint a fiatal fáknál. A tápanyag-utánpótlás szerepe viszont felértékelődik, hiszen a bőséges termés komoly mennyiségű tápanyagot von el a talajból. A fenntartó metszés célja a korona formájának megőrzése, a letermett, beteg vagy sérült ágak eltávolítása, valamint a termőegyensúly fenntartása. A rendszeres metszéssel megelőzhetjük a fa elöregedését és a termés minőségének romlását.

A talaj előkészítése és ápolása

A cseresznyeszilva számára a talaj minősége kulcsfontosságú a hosszú távú egészség és a bőséges terméshozam szempontjából. A telepítés előtti talaj-előkészítés során érdemes nagy figyelmet fordítani a megfelelő szerkezet és tápanyagtartalom kialakítására. Ajánlott mélyen, legalább 60-80 centiméter mélységben fellazítani a talajt, hogy a gyökerek könnyen terjedhessenek. Ezzel egyidőben érdemes szerves trágyát, például érett marhatrágyát vagy komposztot bedolgozni a földbe, ami javítja a talaj szerkezetét és hosszú távon biztosítja a szükséges tápanyagokat. A talaj kémhatását is érdemes ellenőrizni, és szükség esetén mésszel korrigálni, ha túl savanyú lenne.

A fa körüli talaj ápolása a telepítés után is folyamatos feladatot jelent. A fa tányérjának gyommentesen tartása elengedhetetlen, mivel a gyomok versenyeznek a fával a vízért és a tápanyagokért. Ezt végezhetjük kapálással, de sokkal hatékonyabb és kíméletesebb megoldás a mulcsozás. A mulcs, ami lehet például szalma, fakéreg vagy fűnyesedék, megakadályozza a gyomok növekedését, megőrzi a talaj nedvességét és javítja a talajéletet. A mulcsréteget évente érdemes pótolni vagy frissíteni, hogy folyamatosan ellássa jótékony funkcióit.

AJÁNLÓ ➜  A cseresznyeszilva betegségei és kártevői

A talaj levegősségének megőrzése érdekében fontos a rendszeres, de óvatos lazítás. A fa körüli talaj idővel összetömörödhet, különösen a csapadék és az öntözés hatására, ami gátolja a gyökerek levegőellátását. A tavaszi és őszi időszakban egy ásóvilla segítségével óvatosan, a gyökerek megsértése nélkül érdemes meglazítani a talaj felső rétegét. Ez a művelet javítja a víz- és tápanyagfelvételt, valamint serkenti a gyökerek egészséges fejlődését. Kerüljük a mély ásást, mert azzal kárt tehetünk a fa gyökérzetében.

A cseresznyeszilva viszonylag jól tűri a szárazságot, de a talaj nedvességtartalmának folyamatos figyelése elengedhetetlen a kiegyensúlyozott fejlődéshez. Különösen a terméskötődés és a gyümölcsfejlődés időszakában fontos a megfelelő vízellátás. A túlöntözést azonban mindenképpen kerülni kell, mert a pangó víz gyökérfulladást okozhat. Az öntözés gyakoriságát és mennyiségét mindig az aktuális időjárási viszonyokhoz és a talaj típusához kell igazítani. A homokos talajok gyorsabban kiszáradnak, így gyakoribb öntözést igényelnek, míg a kötöttebb, agyagos talajok jobban tartják a vizet.

A korona alakítása és fenntartása

A cseresznyeszilva metszése a gondozás egyik legfontosabb eleme, amely alapvetően meghatározza a fa formáját, egészségét és termőképességét. A metszést már a fa fiatal korában el kell kezdeni a koronaalakító metszéssel. Ennek célja egy erős, stabil vázágrendszer kialakítása, amely elbírja a későbbi termés súlyát és biztosítja a korona megfelelő szellőzését. Jellemzően egy vezérágat és 3-4 vázágat nevelünk, amelyek egyenletesen helyezkednek el a törzs körül. A koronaalakító metszést a telepítést követő első néhány évben, kora tavasszal, a fagyok elmúltával végezzük.

A termőkorú fák esetében a fenntartó metszés kerül előtérbe. Ennek célja a kialakított koronaforma megőrzése, a túlságosan sűrű, egymást keresztező vagy befelé növő vesszők eltávolítása. A ritkító metszéssel biztosítjuk, hogy a napfény a korona belsejébe is bejusson, ami elengedhetetlen a gyümölcsök megfelelő színeződéséhez és cukortartalmának kialakulásához. A fenntartó metszés során távolítjuk el a beteg, sérült vagy elszáradt ágakat is, megelőzve ezzel a kórokozók elszaporodását. Ezt a metszést szintén kora tavasszal, a rügyfakadás előtt célszerű elvégezni.

Az ifjító metszésre akkor van szükség, ha a fa idősödni kezd, és a terméshozama csökken. Ilyenkor a vázágakat erőteljesebben visszavágjuk, hogy új, fiatal hajtások képződésére serkentsük a fát. Az ifjító metszés egy drasztikusabb beavatkozás, ezért fontos, hogy szakszerűen végezzük. Általában több évre elosztva hajtjuk végre, hogy a fát ne érje túl nagy stressz. A metszés utáni sebeket minden esetben gondosan le kell zárni sebkezelő anyaggal, hogy megakadályozzuk a fertőzések bejutását.

A metszésen kívül a hajtásválogatás is fontos szerepet játszik a korona alakításában. A tavaszi-nyári időszakban a nemkívánatos helyen növő, úgynevezett vízhajtásokat kézzel is eltávolíthatjuk. Ezek a hajtások nagyon erőteljesen nőnek, de termést nem hoznak, viszont feleslegesen vonják el a tápanyagot a fától és sűrítik a koronát. A korai eltávolításukkal megelőzhetjük, hogy később, a metszés során nagyobb sebeket kelljen ejtenünk a fán. A szakszerű metszés és hajtásválogatás együttesen biztosítja a cseresznyeszilva hosszú élettartamát és bőséges termését.

AJÁNLÓ ➜  A cseresznyeszilva fényigénye

A növényvédelem alapjai

A cseresznyeszilva gondozásának szerves részét képezi a növényvédelem, amelynek célja a fa megóvása a különféle betegségektől és kártevőktől. A megelőzés a leghatékonyabb védekezési módszer, ezért már a fa kiválasztásánál érdemes ellenálló fajtákat választani. A megfelelő termőhely, a szellős korona és a kiegyensúlyozott tápanyagellátás mind hozzájárulnak a fa természetes ellenálló képességének növeléséhez. A lehullott lombot és a beteg, fertőzött növényi részeket minden esetben távolítsuk el és semmisítsük meg, hogy csökkentsük a fertőzési forrásokat.

A tavaszi lemosó permetezés az egyik legfontosabb megelőző növényvédelmi munka. Ezt a rügyfakadás előtti időszakban, általában február végén, március elején végezzük el, amikor a hőmérséklet tartósan 5 Celsius-fok fölé emelkedik. A lemosó permetezés során használt réz- vagy olajtartalmú szerek elpusztítják a fán áttelelő kártevők (például a pajzstetvek, levéltetvek) és kórokozók (például a monília, tafrina) áttelelő alakjait. A permetezés során a fa minden részét, a törzset és az ágakat is alaposan be kell vonni a permetlével.

A vegetációs időszakban is folyamatosan figyelni kell a fát, hogy időben észrevegyük az esetlegesen megjelenő kártevőket és betegségeket. A leggyakoribb kártevők közé tartoznak a levéltetvek, a poloskaszagú szilvadarázs és a szilvamoly. A betegségek közül a moníliás gyümölcsrothadás és ágelhalás, valamint a levéllyukacsosodás okozhatja a legtöbb gondot. A védekezés során törekedjünk a környezetkímélő megoldásokra, mint például a sárga ragacslapok kihelyezése a kártevők gyérítésére, vagy biológiai növényvédő szerek használata.

A kémiai növényvédelemhez csak indokolt esetben, a kártétel küszöbértékének elérésekor nyúljunk. Ilyenkor is fontos, hogy a megfelelő, engedélyezett növényvédő szert válasszuk, és pontosan tartsuk be a használati utasítást, különös tekintettel a dózisra, a permetezés időpontjára és az élelmezés-egészségügyi várakozási időre. A permetezést lehetőleg a kora reggeli vagy késő esti órákban végezzük, amikor a méhek már nem repülnek, hogy óvjuk a beporzó rovarokat. A szakszerű és időben elvégzett növényvédelem biztosítja, hogy egészséges, jó minőségű gyümölcsöt szüretelhessünk.

A gyümölcs szüretelése és tárolása

A cseresznyeszilva gyümölcsének szüretelése általában július végétől augusztus végéig tart, fajtától és az adott év időjárásától függően. A pontos szüreti időpont meghatározása kulcsfontosságú, mivel a gyümölcsök utóérése nem jelentős. Akkor kell leszedni a gyümölcsöket, amikor azok elérik a fajtára jellemző teljes méretüket, színüket és ízüket. A túlérett gyümölcsök könnyen potyognak, és a minőségük is romlik, míg a túl korán leszedett szemek savanyúak és ízetlenek maradnak.

A szüretet érdemes száraz, napos időben végezni, mert a nedvesen leszedett gyümölcsök hajlamosabbak a rothadásra. A szemeket óvatosan, a kocsánnyal együtt szedjük le, hogy ne sérüljenek. A sérült, beteg vagy rothadt gyümölcsöket már a szüret során válogassuk külön, hogy ne fertőzzék meg az egészséges szemeket. A cseresznyeszilva általában szakaszosan érik, ezért a szüret több menetben, akár 2-3 hétig is elhúzódhat. Ez lehetővé teszi, hogy mindig a legérettebb, legjobb minőségű gyümölcsöket takarítsuk be.

AJÁNLÓ ➜  A cseresznyeszilva teleltetése

A cseresznyeszilva frissen fogyasztva a legfinomabb, de viszonylag rövid ideig tárolható. Hűtőszekrényben, laza csomagolásban, például papírzacskóban vagy lyukacsos műanyag dobozban néhány napig, legfeljebb egy hétig őrzi meg a frissességét. Fontos, hogy ne mossuk meg a gyümölcsöt tárolás előtt, csak közvetlenül a fogyasztás előtt, mert a víz felgyorsítja a romlási folyamatokat. A tárolás során rendszeresen ellenőrizzük a gyümölcsöket, és távolítsuk el az esetlegesen romlásnak indult szemeket.

Mivel a friss cseresznyeszilva tárolhatósága korlátozott, érdemes a bőséges termést feldolgozni. A gyümölcsből kiváló lekvár, dzsem, szörp, befőtt vagy pálinka készíthető. A fagyasztás is egy jó tartósítási módszer, a kimagozott gyümölcsöt lefagyasztva hónapokig megőrizhetjük, és később süteményekhez, mártásokhoz vagy turmixokhoz használhatjuk fel. A feldolgozás lehetővé teszi, hogy a cseresznyeszilva ízét és vitamintartalmát egész évben élvezhessük.

A cseresznyeszilva különleges igényei és fajtái

Bár a cseresznyeszilva egy viszonylag igénytelen gyümölcsfa, vannak bizonyos speciális igényei, amelyekre érdemes odafigyelni a sikeres termesztés érdekében. Az egyik ilyen a beporzás kérdése. A legtöbb cseresznyeszilva fajta önmeddő, ami azt jelenti, hogy a terméskötéshez egy másik, a közelben lévő, egyidőben virágzó fajta virágporára van szükségük. Ezért a telepítéskor érdemes legalább két különböző fajtát ültetni egymás közelébe, vagy olyan helyet választani, ahol a környéken már vannak más cseresznyeszilva fák. Vannak öntermékeny fajták is, de ezek terméshozama is javul idegenbeporzás hatására.

A cseresznyeszilva hajlamos a túlzott terméshozatalra, ami a gyümölcsök aprósodásához és a fa kimerüléséhez vezethet. Ennek megelőzésére szolgál a termésritkítás, amelyet a gyümölcskötődés után, a kis, dió méretű gyümölcsök megjelenésekor végzünk. A ritkítás során a túlságosan sűrűn álló gyümölcskezdeményeket eltávolítjuk, hogy a megmaradó szemek elegendő tápanyaghoz és fényhez jussanak. Ennek eredményeként nagyobb méretű, jobb minőségű, ízletesebb gyümölcsöket kapunk, és megóvjuk a fát a kimerüléstől és a termőágak letörésétől.

A cseresznyeszilvának számos fajtája létezik, amelyek a gyümölcs méretében, színében, ízében és érési idejében is különböznek egymástól. A hagyományos, sárga vagy piros héjú fajták mellett léteznek bordó levelű díszváltozatok is, amelyeknek a termése is ehető. A fajtaválasztásnál vegyük figyelembe a kertünk adottságait és a saját igényeinket. Érdemes tájékozódni a különböző fajták betegségekkel szembeni ellenálló képességéről, fagyérzékenységéről és termékenyülési viszonyairól.

A cseresznyeszilva nemcsak gyümölcsfaként, hanem alanyként is fontos szerepet játszik a gyümölcstermesztésben. Erőteljes gyökérzete és jó alkalmazkodóképessége miatt kiválóan alkalmas kajszi, szilva és őszibarack fajták alanyaként. Az alanyként használt myrobalán befolyásolja a ráoltott nemes fajta növekedési erélyét, termőre fordulását és a talajjal szembeni igényeit. A cseresznyeszilva alanyra oltott fák általában erőteljes növekedésűek és jól tűrik a szárazabb, meszesebb talajokat is. Ez a sokoldalúság teszi a cseresznyeszilvát a kertészet egyik legértékesebb növényévé.

Fotó forrása: Flickr / Szerző: Denis Lifanov / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

Ez is érdekelni fog...