Share

A csokoládéillatú pillangóvirág teleltetése

A csokoládéillatú pillangóvirág Mexikó hegyvidéki területeiről származik, ahol a telek enyhék és fagymentesek. Ebből adódóan a növény gumói nem télállóak a mi éghajlatunkon, és nem képesek átvészelni a kemény magyar teleket a szabadföldben. A sikeres teleltetés ezért a többéves gondozás elengedhetetlen és egyik legkritikusabb része. A helyesen végrehajtott őszi felszedés, a gumók megfelelő előkészítése és a téli tárolás biztosítja, hogy a növény a következő tavasszal újra kihajtson, és évről évre egyre erősebb és bokrosabb legyen. A teleltetés folyamata némi odafigyelést igényel, de a jutalom egy egészséges, életerős növény, amely a következő szezonban is megörvendeztet minket különleges virágaival és illatával.

A teleltetésre való felkészülés már kora ősszel megkezdődik. Szeptembertől kezdődően hagyj fel a növény tápoldatozásával, hogy a növekedése lelassuljon, és az energiáit a gumóba történő raktározásra fordíthassa. Az öntözést is mérsékeld fokozatosan, ahogy az időjárás hűvösebbre és csapadékosabbra fordul. Engedd, hogy a növény minél tovább virágozzon, hiszen egészen az első komolyabb fagyokig hozhatja virágait. Az első enyhe talajmenti fagyok, amelyek csak a leveleket csípik meg, általában nem károsítják a föld alatti gumót, de jelzik, hogy közeledik a felszedés ideje. A lombozatot hagyd a növényen, amíg a fagy teljesen le nem perzseli, mert addig is a levelekből a tápanyagok visszahúzódnak a gumóba.

Az ideális időpont a gumók felszedésére az első komolyabb fagyok után van, amikor a növény föld feletti részei már elfagytak, megbarnultak és elszáradtak. Ez általában október végén, november elején következik be. A felszedés előtt egy metszőollóval vágd vissza a növény elszáradt szárait a talaj felett körülbelül 5-10 centiméterrel. Ez a rövid szárcsonk segít később a gumó tájolásában, és megkönnyíti a kezelését. A felszedéshez használj ásóvillát az ásó helyett, mert a villa fogaival kisebb eséllyel sérted meg a földben rejtőző gumókat. Szúrj le a növény tövétől tisztes távolságra, és óvatosan emeld ki a teljes földlabdát.

A kiemelt gumókról óvatosan rázd le a lazább földet, de ne dörzsöld vagy mosd le őket vízzel. A rajtuk maradó vékony földréteg segít megvédeni őket a kiszáradástól a tárolás során. Vizsgáld át a gumókat, és távolítsd el az esetlegesen sérült, puha vagy rothadt részeket egy éles, tiszta késsel. A felszedett gumókat ezután egy „szárítási” vagy „érlelési” folyamatnak kell alávetni. Helyezd őket egy rétegben egy újságpapírral bélelt tálcára vagy ládára, és tedd őket egy hűvös, száraz, de jól szellőző, fagymentes helyre, például egy garázsba, fészerbe vagy egy fedett teraszra néhány napra, legfeljebb egy hétre. Ez a folyamat segít, hogy a felszínük kissé megszikkadjon, és a felszedés során keletkezett apró sebek begyógyuljanak, csökkentve a tárolás közbeni rothadás kockázatát.

AJÁNLÓ ➜  A csokoládéillatú pillangóvirág vízigénye és öntözése

A tárolás ideális körülményei

A csokoládéillatú pillangóvirág gumóinak sikeres átteleltetésének kulcsa a tárolási körülmények megfelelő beállítása. A legfontosabb tényezők a hőmérséklet, a páratartalom és a szellőzés. Az ideális tárolási hőmérséklet 5 és 10 Celsius-fok között van. Ennél melegebb helyen a gumók idő előtt kihajthatnak, ami kimeríti a tápanyagtartalékaikat, hidegebb, fagyos helyen pedig elfagynak és elpusztulnak. Egy fűtetlen, de fagymentes pince, kamra, garázs vagy lépcsőház tökéletesen megfelel erre a célra. Kerüld a lakás fűtött helyiségeit vagy a kazánház közelségét.

A páratartalom szabályozása szintén kritikus. A gumóknak a tárolás során nem szabad teljesen kiszáradniuk, mert akkor elveszítik életképességüket, de a túl magas páratartalom rothadáshoz vezethet. Az optimális állapot a „majdnem száraz”. Ennek eléréséhez a gumókat valamilyen laza, szellős közegbe kell csomagolni. Erre a célra kiválóan alkalmas az enyhén nedves tőzeg, a fűrészpor, a homok vagy a perlit. A lényeg, hogy a közeg éppen csak annyira legyen nyirkos, hogy ne poroljon, de egyáltalán ne legyen vizes. Helyezd a gumókat egy dobozba, ládába vagy akár egy papírzacskóba, és rétegezd őket a választott közeggel, hogy ne érintkezzenek egymással.

A tárolóedénynek biztosítania kell a megfelelő szellőzést. Egy kartondoboz, amelynek az oldalába néhány lyukat fúrsz, egy rácsos aljú faláda vagy egy perforált műanyag rekesz mind jó választás. Kerüld a légmentesen záródó műanyag dobozokat vagy zacskókat, mert azokban a pára lecsapódik, ami ideális környezetet teremt a penészgombák elszaporodásához. A dobozt vagy ládát helyezd el a kiválasztott hűvös, sötét helyen, és ne felejtsd el felcímkézni, hogy tavasszal tudd, mit rejt.

A téli hónapok során, havonta egyszer érdemes ellenőrizni a gumók állapotát. Óvatosan túrd ki őket a tárolóközegből, és vizsgáld meg őket. Keresd a rothadás vagy a penészedés jeleit. Ha találsz puha, penészes gumót, azt azonnal távolítsd el, hogy ne fertőzze meg a többit. Ellenőrizd a gumók keménységét is; ha nagyon összeaszalódtak, ráncosak, az a túlzott kiszáradás jele. Ilyenkor enyhén permetezd meg vízzel a tárolóközeget, hogy növeld a páratartalmat. Ha a közeg túl nedvesnek tűnik, hagyd a dobozt egy napra nyitva egy szárazabb helyen, hogy a felesleges pára elillanhasson.

AJÁNLÓ ➜  A csokoládéillatú pillangóvirág fényigénye

A konténeres növények teleltetése

A konténerben vagy dézsában nevelt csokoládéillatú pillangóvirág teleltetése lényegesen egyszerűbb, mint a szabadföldi példányoké, mivel nem szükséges a gumókat kiásni a földből. Ez a módszer kíméletesebb a növénnyel, és kevesebb munkával jár. Az eljárás hasonlóan kezdődik: az első fagyok után, amikor a lombozat már elszáradt, vágd vissza a szárakat a cserép földjének felszíne felett körülbelül 5-10 centiméterre. Az öntözést hagyd abba, és hagyd, hogy a föld a cserépben viszonylag szárazzá váljon.

Ezt követően az egész cserepet, a benne lévő növénnyel együtt, vidd be egy fagymentes, hűvös és lehetőleg sötét helyre. Az ideális tárolási körülmények itt is megegyeznek a külön tárolt gumókéval: 5-10 Celsius-fok közötti hőmérséklet. Egy pince, fűtetlen garázs vagy kamra tökéletes helyszín. A lényeg, hogy a helyiség fagymentes legyen, de ne legyen fűtött. A lakás meleg, száraz levegője nem alkalmas a teleltetésre, mert a növény idő előtt kihajthat, vagy a gumó teljesen kiszáradhat.

A téli hónapok alatt a cserepes növénynek minimális gondozásra van szüksége. A legfontosabb, hogy ne hagyd a földjét teljesen csontszárazra kiszáradni, mert az a gumó pusztulásához vezethet. Elég, ha havonta egyszer, vagy amikor a föld már nagyon száraznak tűnik, adsz neki egy kevés vizet – éppen csak annyit, hogy a földlabda enyhén nyirkos maradjon. A cél nem a növekedés serkentése, hanem csupán a gumó életképességének megőrzése a nyugalmi időszak alatt. Tápanyagot ebben az időszakban semmiképpen se adj neki.

Tavasszal, általában március végén vagy április elején, a teleltetett cserepes növényt fokozatosan „ébreszteni” kell. Hozd a cserepet egy világosabb, de még mindig hűvös helyre, és kezdd el óvatosan, fokozatosan növelni az öntözés gyakoriságát. Amint az első új hajtások megjelennek, átültetheted a növényt friss, tápanyagdús virágföldbe. Ekkor van a legjobb alkalom a gumó esetleges osztására is. A szabadba csak a tavaszi fagyok biztos elmúltával, május közepén tedd ki a növényt, és az első napokban fokozatosan szoktasd a közvetlen napsütéshez.

AJÁNLÓ ➜  A csokoládéillatú pillangóvirág metszése és visszavágása

Felkészülés a tavaszi ültetésre

A tél végéhez közeledve, általában márciusban, eljön az ideje, hogy előkészítsük a teleltetett gumókat a tavaszi ültetésre. Vedd elő a gumókat a tárolóedényből, és óvatosan tisztítsd meg őket a rájuk tapadt tőzegtől vagy fűrészportól. Vizsgáld át őket alaposan. Dobd ki azokat, amelyek a tél folyamán teljesen kiszáradtak, összeaszalódtak, vagy puhák, penészesek lettek. Csak az egészséges, kemény, életerősnek tűnő gumókat tartsd meg. Ez a szelekció fontos lépés a sikeres tavaszi induláshoz.

Ez az időszak a legalkalmasabb a gumók szaporítására, azaz az osztására is. Ha egy gumó nagyra nőtt, és több jól látható növekedési pontot, „szemet” vagy rügykezdeményt tartalmaz, akkor egy éles, sterilizált késsel óvatosan több részre vághatod. Ügyelj arra, hogy minden egyes leválasztott darabon legyen legalább egy, de inkább több életképes rügy, különben a darab nem fog tudni kihajtani. A friss vágási felületeket mártsd faszénporba a fertőzések megelőzése és a sebgyógyulás elősegítése érdekében.

Az osztott vagy egészben hagyott gumókat „előhajtathatod” az ültetés előtt, hogy egy kis előnyre tegyenek szert. Ehhez helyezd a gumókat egy tálcára, lapos edénybe, és takard be őket enyhén nedves komposzttal vagy virágfölddel. Tedd a tálcát egy világos, de hűvös helyre, például egy ablakpárkányra egy fűtetlen szobában. A lényeg, hogy a közeg csak enyhén nedves legyen, ne tocsogjon a vízben. Néhány hét alatt a gumókon apró, rózsaszínes hajtások jelennek meg. Ez a módszer biztosítja, hogy csak az életképes gumók kerüljenek kiültetésre, és felgyorsítja a kinti fejlődésüket.

A szabadföldbe való kiültetésre akkor kerülhet sor, amikor a tavaszi fagyok veszélye már végleg elmúlt, ami Magyarországon általában május közepét jelenti. Addigra a talaj is felmelegszik annyira, hogy a gumók ne fázzanak meg. Az előhajtatott gumókat óvatosan ültesd el a már előkészített, napos, jó vízelvezetésű ágyásba, körülbelül 8-10 cm mélyre, a hajtásokkal felfelé. A sikeres teleltetés és a gondos tavaszi előkészítés meghozza gyümölcsét, és a csokoládéillatú pillangóvirágod erőteljes növekedésnek indul, hogy a nyár folyamán újra elvarázsoljon különleges megjelenésével.

Fotó forrása: John R.CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons

Ez is érdekelni fog...