Share

A jakabliliom ültetése és szaporítása

A jakabliliom, ez a drámai megjelenésű, közép-amerikai származású hagymás növény, egyre több kertbarát szívét dobogtatja meg. A sikeres nevelés alapköve a megfelelő ültetés, amely meghatározza a növény későbbi fejlődését és virágzási hajlandóságát. Az ültetési folyamat nem bonyolult, de néhány kulcsfontosságú szabályt be kell tartani a legjobb eredmény érdekében, különösen a talaj előkészítése, az ültetési mélység és az időzítés tekintetében. Emellett a jakabliliom szaporítása is izgalmas feladat, amely lehetővé teszi, hogy idővel egyre több példányban gyönyörködhessünk, vagy megoszthassuk a növény szépségét másokkal is. Ebben a fejezetben minden részletre kiterjedően bemutatjuk az ültetés és a szaporítás fortélyait.

Az ideális ültetési időpont és helyszín kiválasztása

Az ültetés időzítése kritikus a jakabliliom számára, mivel a növény nem fagytűrő. A hagymákat a szabadföldbe csak a tavaszi fagyveszély teljes elmúltával szabad kiültetni, ami Magyarországon általában április végétől május közepéig tart. Ha túl korán ültetjük ki, egy kései talajmenti fagy komoly károkat okozhat a friss hajtásokban és magában a hagymában is. A talaj hőmérséklete is fontos szempont; ideális, ha már tartósan 10-15 Celsius fok fölé emelkedett. A cserepes nevelésnél rugalmasabbak lehetünk, a hagymákat már márciusban elültethetjük, és egy védett, világos helyen, például ablakpárkányon vagy fűtött üvegházban előnevelhetjük őket.

A helyszín kiválasztásánál a legfontosabb szempont a fény. A jakabliliom egy kimondottan fény- és melegigényes növény, ezért a kert legnaposabb, legvédettebb részét válasszuk számára. Ideális egy déli fekvésű virágágyás, egy sziklakert napos zuga vagy egy fal melletti, széltől védett sáv. A bőséges napsütés, legalább napi 6-8 óra közvetlen napfény elengedhetetlen a virágképződéshez és a növény erőteljes fejlődéséhez. Árnyékos helyen a növény csak sínylődni fog, levelei megnyúlnak, és a virágzás biztosan elmarad.

A talaj minősége szintén meghatározó. A jakabliliom a laza, jó vízáteresztő képességű, tápanyagokban közepesen gazdag talajt kedveli. A kötött, agyagos talajok, amelyek hajlamosak a víz visszatartására, a legfőbb ellenségei, mivel a pangó víz könnyen a hagyma rothadásához vezet. Ha a kerti talajunk ilyen típusú, mindenképpen javítsuk fel az ültetés előtt. Dolgozzunk a talajba bőségesen homokot, perlitet és érett komposztot, hogy lazábbá és levegősebbé tegyük. A lényeg a tökéletes vízelvezetés biztosítása.

Cserépben történő ültetés esetén szintén a vízelvezetés a legfontosabb. Válasszunk olyan cserepet, amelynek az alján több vízelvezető nyílás is található. Az ültetőközeg legyen jó minőségű, virágos növényeknek szánt virágföld, amelyet tovább lazíthatunk egyharmad arányban homokkal vagy perlittel. A cserép aljára érdemes egy réteg agyaggolyót vagy kavicsot teríteni a még jobb drenázs érdekében, megelőzve ezzel a gyökerek és a hagyma vizes közegben állását.

AJÁNLÓ ➜  A jakabliliom vízigénye és öntözése

Az ültetés folyamata lépésről lépésre

Az ültetés megkezdése előtt vizsgáljuk át a hagymákat. Csak egészséges, kemény, penésztől és sérülésektől mentes hagymákat ültessünk el. Ha a hagymán elszáradt gyökerek vannak, azokat óvatosan eltávolíthatjuk. Az ültetési mélység az egyik legfontosabb tényező. Az általános szabály az, hogy a hagymát olyan mélyre ültessük, hogy a csúcsa, azaz a „nyaka” éppen csak a talaj felszíne fölé lógjon ki. A hagyma teste tehát a föld alatt, míg a hegyes vége a föld felett helyezkedjen el.

Szabadföldi ültetés esetén ássunk egy megfelelő méretű gödröt, amely kétszer olyan széles, mint a hagyma átmérője. A gödör aljára szórhatunk egy réteg homokot vagy apró kavicsot a vízelvezetés javítására. Helyezzük a hagymát a gödör közepére, a gyökeres felével lefelé, majd töltsük fel a gödröt a fellazított, előkészített talajjal. Óvatosan nyomkodjuk le a földet a hagyma körül, hogy ne maradjanak légzsebek, de ne tömörítsük túl erősen. Az ültetési távolság több hagyma esetén körülbelül 15-20 centiméter legyen, hogy a növényeknek legyen elegendő terük a fejlődésre.

Cserépbe ültetéskor a cserép méretét a hagyma méretéhez igazítsuk. Egy 12-15 cm átmérőjű cserép ideális egy átlagos méretű hagymának. A jakabliliom szereti, ha a gyökerei kitöltik a rendelkezésre álló teret. Töltsük meg a cserepet az előkészített ültetőközeggel, majd helyezzük a hagymát a közepére úgy, hogy a csúcsa itt is a föld felszíne fölé kerüljön. A cserép pereme és a föld felszíne között hagyjunk körülbelül 2-3 centiméter helyet az öntözés megkönnyítésére.

Az ültetést követően alaposan, de óvatosan öntözzük be a talajt. Ez segít a talajnak leülepedni a hagyma körül, és elindítja a gyökeresedési folyamatot. A továbbiakban az öntözéssel bánjunk csínján, amíg a növekedés meg nem indul. Csak akkor öntözzünk újra, ha a talaj felső rétege már kiszáradt. A túlöntözés a kezdeti fázisban különösen veszélyes, mivel a még gyökér nélküli hagyma könnyen rothadásnak indulhat a túlzott nedvesség hatására.

A szaporítás legegyszerűbb módja: a fiókhagymák leválasztása

A jakabliliom szaporításának leggyakoribb és legegyszerűbb módja a fiókhagymák, vagy más néven sarjhagymák leválasztása. Az anyahagyma az évek során a tövénél kisebb-nagyobb hagymákat fejleszt, amelyek idővel önálló növénnyé fejlődhetnek. Ezek a fiókhagymák genetikailag teljesen megegyeznek az anyanövénnyel, így biztosak lehetünk benne, hogy ugyanolyan gyönyörű virágokat fognak hozni. A szaporításra a legalkalmasabb időpont az őszi, nyugalmi időszak kezdete, amikor a hagymákat felszedjük a teleltetéshez.

AJÁNLÓ ➜  A jakabliliom tápanyagigénye és trágyázása

A folyamat nagyon egyszerű. Az ősszel felszedett, megtisztított hagymagumókról óvatosan, egy csavaró mozdulattal válasszuk le a kisebb sarjhagymákat. Csak azokat a hagymákat válasszuk le, amelyek már könnyedén leválnak az anyahagymáról, és ideális esetben már rendelkeznek saját gyökérkezdeményekkel. Az erőszakos feszegetést kerüljük, mert az sérülést okozhat mind az anya-, mind a fiókhagymán. A leválasztott kis hagymákat az anyahagymával együtt, száraz, hűvös helyen teleltessük át.

A következő tavasszal a leválasztott fiókhagymákat az anyahagymákhoz hasonlóan ültessük el. Ügyeljünk arra, hogy méretüknek megfelelő, kisebb cserepet vagy helyet válasszunk nekik. Fontos tudni, hogy ezek a fiatal hagymák az első egy-két évben valószínűleg még nem fognak virágozni. Ebben az időszakban minden energiájukat a növekedésre, a megfelelő méret elérésére és a tápanyagraktározásra fordítják. A megfelelő gondozás – rendszeres öntözés és tápoldatozás a vegetációs időszakban – elengedhetetlen a fejlődésükhöz.

A türelem meghozza gyümölcsét, és néhány év gondos nevelés után a kis fiókhagymák is elérik a virágzóképes kort és méretet. Ezzel a módszerrel néhány év alatt jelentősen gyarapíthatjuk jakabliliom-állományunkat, és egyre több helyen élvezhetjük a látványos virágokat. A fiókhagymákról való szaporítás egyben az anyanövény „fiatalítását” is szolgálja, mivel a túlságosan sűrűn növő hagymagumók idővel gyengíthetik egymást, és a virágzás mértéke is csökkenhet.

A magról történő szaporítás kihívásai

A jakabliliom magról történő szaporítása is lehetséges, azonban ez egy sokkal hosszadalmasabb, türelmet és szakértelmet igénylő folyamat, amelyet általában inkább a növénynemesítők vagy a kísérletező kedvű kertészek alkalmaznak. A virágok megporzását követően a növény toktermést fejleszt, amelyben fekete, lapos magok érnek be. A magok begyűjtéséhez hagyni kell a termést teljesen beérni és felnyílni a növényen. A friss magok csírázóképessége a legjobb, ezért érdemes őket minél hamarabb elvetni.

A magvetéshez használjunk jó minőségű, laza, steril palántaföldet. A magokat vessük a föld felszínére, majd csak nagyon vékony rétegben takarjuk be őket földdel vagy vermikulittal. A csírázáshoz melegre (20-25°C) és folyamatosan nyirkos, de nem vizes közegre van szükség. A vetőedényt érdemes üveglappal vagy átlátszó fóliával lefedni a páratartalom biztosítása érdekében, de ne feledkezzünk meg a rendszeres szellőztetésről a penészedés elkerülése végett. A csírázás általában néhány hét alatt megindul.

Az apró, fűszálra emlékeztető magoncok gondozása nagy odafigyelést igényel. Továbbra is biztosítani kell számukra a meleget, a magas páratartalmat és a világos, de a tűző naptól védett helyet. Nagyon érzékenyek a kiszáradásra, de a túlöntözésre is. Amikor a kis növénykék már megerősödtek és több levelük is van, óvatosan szétültethetjük őket különálló, kis cserepekbe. Az első évben a kis hagymakezdemények alig borsó méretűre nőnek.

AJÁNLÓ ➜  A jakabliliom teleltetése

A magról nevelt jakabliliomok esetében rendkívül sok türelemre van szükség. A hagymáknak legalább 4-6, de akár 7 évre is szükségük lehet ahhoz, hogy elérjék a virágzóképes méretet. Ez a módszer tehát egy hosszú távú projekt, de nagy sikerélményt jelenthet, amikor évek múltán először jelennek meg a saját magunk által nevelt növényeken a csodálatos virágok. Emellett a magról kelt növények között genetikai változatosság is előfordulhat, ami új, érdekes formák megjelenéséhez vezethet.

A hagymák átültetése és a talajfrissítés

Bár a jakabliliom szereti, ha némileg szorosan van a cserepében, néhány évente érdemes átültetni, hogy friss, tápanyagban gazdag földet biztosítsunk számára. Az átültetésre a legalkalmasabb időpont a tavasz, közvetlenül a nyugalmi időszak után, az újbóli kihajtás előtt. Az átültetés szükségességét jelezheti, ha a gyökerek már teljesen átszőtték a földlabdát, vagy ha a növény fejlődése lelassul, a virágzás pedig gyengébb a megszokottnál. Ilyenkor a talaj tápanyagtartalma valószínűleg már kimerült.

Az átültetés során válasszunk csak egy mérettel nagyobb cserepet a korábbinál. A túl nagy cserép használata gyakori hiba, ami arra ösztönzi a növényt, hogy a virágzás helyett a gyökérzet növesztésére koncentráljon. A túl nagy cserépben a talaj is nehezebben szárad ki, ami növeli a túlöntözés és a gyökérrothadás kockázatát. Az új cserép alján természetesen szintén elengedhetetlenek a vízelvezető nyílások.

Az átültetés menete egyszerű. Óvatosan emeljük ki a növényt a régi cserepéből, és finoman rázzuk le a gyökerekről a régi, elhasználódott földet. Ilyenkor megvizsgálhatjuk a gyökérzet és a hagyma állapotát, és eltávolíthatjuk az esetlegesen elhalt vagy sérült részeket. Ez egyben remek alkalom a fiókhagymák leválasztására és szaporítására is. Helyezzük a növényt az új cserépbe, friss, laza ültetőközegbe, a korábbival megegyező ültetési mélységbe.

A szabadföldben nevelt jakabliliomokat nem szükséges minden évben felszedni, ha a terület fagymentes, de a magyarországi klímán a teleltetés miatt ez elkerülhetetlen. A minden évben történő felszedés és tavaszi újraültetés lehetőséget ad arra, a talajt minden szezon előtt feljavítsuk friss komposzttal vagy más szerves anyaggal. Ez biztosítja a folyamatos tápanyagellátást és a talaj laza szerkezetének megőrzését, ami hozzájárul a növény egészséges fejlődéséhez és a gazdag virágzáshoz évről évre.

Fotó forrása: Flickr / Szerző: / Licence: CC BY 2.0

Ez is érdekelni fog...