Share

A sarkantyúka metszése és visszavágása

A sarkantyúka metszése egy olyan kertészeti gyakorlat, amelyet sokan hajlamosak elhanyagolni, pedig kulcsfontosságú szerepet játszik a növény egészségének megőrzésében, a bőséges virágzás fenntartásában és a kívánt forma kialakításában. Bár a sarkantyúka metszés nélkül is képes növekedni és virágozni, a tudatos és rendszeres visszavágás, valamint az elnyílt virágok eltávolítása jelentősen javíthatja a növény teljesítményét és esztétikai megjelenését. A metszés nem egy bonyolult művelet, de a helyes időzítés és technika ismerete elengedhetetlen ahhoz, hogy a beavatkozás valóban a növény javát szolgálja, és ne okozzon kárt. Egy éles ollóval vagy az ujjainkkal végzett néhány egyszerű mozdulat csodákra képes.

A metszés egyik legalapvetőbb és legfontosabb formája az elnyílt virágok eltávolítása, amit angol szakkifejezéssel „deadheading”-nek neveznek. Amint egy virág elhervad, a növény természetes ösztöneit követve energiát kezd fordítani a magok érlelésére. Ha ezt a folyamatot megakadályozzuk azzal, hogy az elhervadt virágot a szárával együtt eltávolítjuk, a növény „becsapva” érzi magát, és az energiáit inkább újabb virágbimbók képzésére fordítja. Ez a basit művelet a leghatékonyabb módja a virágzási időszak meghosszabbításának és a folyamatos virágpompa biztosításának.

A deadheadinget rendszeresen, hetente legalább egyszer-kétszer érdemes elvégezni. Egy éles ollóval vagy egyszerűen az ujjainkkal csípjük le az elhervadt virágot a virágszárral együtt, egészen a legközelebbi levélig vagy elágazásig. Ez nemcsak a virágzást serkenti, hanem a növény általános megjelenését is rendezettebbé, ápoltabbá teszi. Emellett megakadályozza a túlzott önvetést is, bár sokan éppen a következő évi kelés reményében hagynak néhány magtokot beérni a szezon vége felé.

A metszés másik fontos célja a növény formájának és méretének szabályozása. Különösen a futó és kúszó fajták hajlamosak a túlzott, rendezetlen növekedésre, és könnyen elburjánozhatnak, elnyomva a szomszédos növényeket. Az ilyen túlnőtt, vagy nem kívánt irányba növő hajtásokat bátran vissza lehet vágni. Ez segít megőrizni a növény kompakt formáját, és a vágás helyén gyakran új elágazásokat fejleszt, ami dúsabb, sűrűbb lombozatot eredményez. A visszavágást a vegetációs időszak alatt bármikor elvégezhetjük, amikor szükségesnek látjuk.

A fiatal növények csipkedése a bokrosodásért

A sarkantyúka formázását már egészen fiatal korban érdemes elkezdeni a „csipkedés” (pinching) technikájával. Ez a módszer különösen a bokrosodó, alacsonyabb növésű fajtáknál hatékony, de a kúszó típusoknál is alkalmazható a sűrűbb növekedés érdekében. A csipkedés lényege, hogy a fiatal növény főhajtásának vagy oldalhajtásainak a csúcsát eltávolítjuk, amikor a növény már elérte a 10-15 cm-es magasságot és kifejlesztett néhány valódi levélpárt.

AJÁNLÓ ➜  A sarkantyúka vízigénye és öntözése

A hajtáscsúcs eltávolításával megszüntetjük az úgynevezett csúcsdominanciát. A csúcsrügyben termelődő hormonok (auxinok) gátolják az alatta lévő oldalrügyek kihajtását. Ha a csúcsrügyet eltávolítjuk, ez a gátló hatás megszűnik, és az alvó oldalrügyek a levélhónaljakban aktivizálódnak és kihajtanak. Ennek eredményeként ahelyett, hogy egyetlen, hosszú szárat növesztene, a növény két vagy több oldalhajtást fejleszt, ami egy sokkal dúsabb, bokrosabb, kompaktabb növényt eredményez.

A csipkedést egyszerűen az ujjainkkal (hüvelyk- és mutatóujjunkkal) vagy egy kis, éles ollóval végezhetjük el. Csípjük le a hajtás legfelső, körülbelül 1-2 cm-es részét, közvetlenül egy levélpár felett. A műveletet megismételhetjük az újonnan fejlődő oldalhajtásokon is, ha még dúsabb növényt szeretnénk, bár ez kissé késleltetheti az első virágok megjelenését. Azonban a későbbi, bőségesebb virágzás kárpótolni fog ezért a kis késedelemért.

Ez a technika nemcsak esztétikailag teszi vonzóbbá a növényt, hanem egészségesebbé is. A sűrűbb, de szellős lombozat (ha nem túlzsúfolt) jobban ellenáll a szélnek, és a több virágzó hajtás gazdagabb virágpompát biztosít. A konténerben vagy függőkosárban nevelt növények esetében a csipkedés különösen fontos, hogy egy telt, minden irányban dúsan leomló formát érjünk el, ahelyett, hogy csak néhány hosszú, kopasz hajtás lógna ki az edényből.

Az elnyílt virágok (deadheading) fontossága

Az elnyílt virágok eltávolítása, vagyis a deadheading, a sarkantyúka gondozásának egyik leginkább megtérülő feladata. A művelet célja, hogy megakadályozzuk a magképződést, és a növényt arra ösztönözzük, hogy az energiáit új virágok fejlesztésére fordítsa. A sarkantyúka, mint minden növény, a szaporodásra, a magok létrehozására törekszik. Amint egy virág megtermékenyül és elhervad, a növény erőforrásokat csoportosít át a magtok kifejlesztéséhez és a magok érleléséhez. Ez a folyamat rendkívül energiaigényes.

Ha a hervadt virágot a szárral együtt eltávolítjuk, mielőtt a magképződés komolyan beindulna, a növény „azt hiszi”, hogy a szaporodási kísérlete sikertelen volt, ezért újra próbálkozik: újabb virágbimbókat kezd fejleszteni. Ezzel a basit beavatkozással jelentősen meghosszabbíthatjuk a virágzási periódust, és a növény egész nyáron, egészen az őszi fagyokig folyamatosan virágozni fog. A deadheading nélkül a növény a nyár közepére befejezheti a virágzást, és csak a magok érlelésével foglalkozik.

AJÁNLÓ ➜  A sarkantyúka betegségei és kártevői

A technika rendkívül egyszerű. Kövessük végig a hervadt virág szárát egészen a tőig, vagy a legközelebbi elágazásig vagy levélig, és ott csípjük vagy vágjuk le. Fontos, hogy ne csak a virágfejet távolítsuk el, hanem az egész szárat, mert a csupaszon maradó virágszár is csak rontja a növény összképét és feleslegesen pazarolja az energiát. A műveletet érdemes a heti rendszerességű kerti teendők közé beiktatni, egy gyors körút a sarkantyúkák között pár perc alatt elvégezhető.

A deadheadingnek a virágzás serkentése mellett más előnyei is vannak. Egyrészt javítja a növény esztétikai megjelenését, egy ápolt, tiszta összképet eredményez. Másrészt a bomló, rothadó virágszirmok vonzhatják a kártevőket és a kórokozókat (pl. szürkerothadás), így az eltávolításukkal a növény egészségét is védjük. Ha szeretnénk magot fogni a következő évre, a szezon vége felé, augusztus-szeptemberben hagyjunk néhány virágot beérni, de a szezon korábbi szakaszában a folyamatos eltávolítás javasolt.

A megnyúlt, felkopaszodott hajtások visszavágása

A nyár közepére vagy végére, különösen a futó fajtáknál, előfordulhat, hogy a sarkantyúka hajtásai megnyúlnak, felkopaszodnak, és a növény egy kissé rendezetlen, elöregedett benyomást kelt. A hajtások töve elöregszik, a levelek ott lehullanak, és a virágzás is inkább csak a hajtások végére koncentrálódik. Ilyenkor egy frissítő, ifjító metszés csodákat tehet a növénnyel, és egy második virágzási hullámot indíthat el.

Ne féljünk drasztikusabban visszavágni ezeket a megnyúlt, elgyengült hajtásokat. Egy éles metszőollóval vágjuk vissza őket akár a felére vagy a kétharmadára. A vágást mindig egy levél vagy egy oldalhajtás felett ejtsük meg. Ez a beavatkozás arra serkenti a növény alapi részén vagy a megmaradt száron lévő alvó rügyeket, hogy kihajtsanak. Az eredmény néhány héten belül új, friss, egészséges hajtások sokasága lesz, amelyek hamarosan virágba borulnak.

Ez a rejuvenating pruning, vagyis ifjító metszés különösen hatékony a konténeres vagy függőkosaras növényeknél, amelyek hajlamosabbak a felnyurgulásra. Egy ilyen visszavágás után érdemes a növényt egy enyhe, virágzást serkentő tápoldattal megöntözni, hogy extra energiát adjunk neki az új hajtások fejlesztéséhez. Azonban a tápoldatozással továbbra is csínján kell bánni, hogy ne a levélnövekedés kerüljön túlsúlyba.

AJÁNLÓ ➜  A sarkantyúka ültetése és szaporítása

A visszavágás során eltávolított leveleket és virágokat ne dobjuk ki! Mivel a sarkantyúka ehető, a levágott, de egészséges részeket felhasználhatjuk a konyhában. A pikánsan csípős levelek és a színes virágok kiválóan alkalmasak saláták, szendvicsek vagy túrókrémek ízesítésére és díszítésére. Így a metszés nemcsak a növénynek tesz jót, hanem a tányérunkra is friss, saját termesztésű finomságot varázsolhat.

Metszés a betakarítás jegyében

A sarkantyúka metszésének egyik legélvezetesebb formája, amikor a betakarítás céljából végezzük. Mivel a növény virágai, levelei és éretlen magtokjai is ehetőek, a rendszeres szüretelés egyben egy folyamatos, enyhe metszésnek is megfelel, ami szintén serkenti a növényt az újabb hajtások és virágok növesztésére. Ez a kettős haszon teszi a sarkantyúkát a dísz- és haszonkertek egyik legkedveltebb növényévé.

A virágokat és a fiatal, zsenge leveleket a vegetációs időszak alatt bármikor szedhetjük. A legjobb, ha a reggeli órákban, a harmat felszáradása után gyűjtjük be őket, mert ilyenkor a legfrissebbek és legízletesebbek. A virágokat óvatosan, a szárukkal együtt csípjük le. A levelek közül a kisebb, fiatalabb példányokat válasszuk, mert ezek a leggyengédebbek és legkevésbé rostosak. A rendszeres szedés megakadályozza, hogy a növény túlságosan besűrűsödjön, és javítja a légáramlást a lombozat belsejében.

Az éretlen, zöld magtokok, amelyeket „hamis kapribogyóként” lehet eltenni, szintén a betakarítással egybekötött metszés részei. A magokat akkor kell leszedni, amikor már elérték a végleges méretüket, de még élénkzöldek és puhák. A begyűjtésükkel szintén a magérleléstől vesszük el az energiát, ami a virágzást segíti elő. A magok leszedése után a növény tovább fog virágozni, hogy újabb esélyt kapjon a szaporodásra.

A metszés-betakarítás során mindig ügyeljünk arra, hogy ne távolítsuk el egyszerre a növény lombozatának több mint egyharmadát. A levelek szükségesek a fotoszintézishez, és a túlzott mértékű betakarítás legyengítheti a növényt. A kulcs a mértékletes, de rendszeres szedés, ami folyamatosan megfiatalítja a növényt, serkenti a virágzást, és közben finom, pikáns alapanyagokkal látja el a konyhánkat. Ez a szimbiózis a kertész és a növény között a sarkantyúka gondozásának egyik legszebb aspektusa.

Ez is érdekelni fog...