Share

A spanyol kékcsengő teleltetése

A spanyol kékcsengő teleltetése a legtöbb kertész számára szerencsére nem okoz különösebb fejtörést, hiszen ez a növény kiváló fagytűrő képességgel rendelkezik. A mérsékelt éghajlati övön, így Magyarországon is, a hagymák minden további nélkül a földben hagyhatók télire. A természetes élőhelyükön, az Ibériai-félsziget hűvösebb, hegyvidéki részein is hozzászoktak a téli hideghez és a fagyokhoz. Sőt, a megfelelő virágképződéshez szükségük is van egy hideghatásnak nevezett, több héten át tartó, alacsony hőmérsékletű periódusra. Enélkül a nyugalmi időszak alatti „lehűlés” nélkül a hagymák a következő tavasszal nem, vagy csak gyengén hoznának virágot.

Bár a spanyol kékcsengő alapvetően télálló, néhány egyszerű lépéssel hozzájárulhatunk a hagymák biztonságos átteleléséhez és a tavaszi erőteljes kihajtáshoz. Az egyik legfontosabb teendő a megfelelő vízelvezetés biztosítása. A téli időszakban a legnagyobb veszélyt a hagymákra nem is a fagy, hanem a felesleges nedvesség, a pangó víz jelenti. A hideg, vizes talajban a hagymák könnyen rothadásnak indulhatnak. Ezért már az őszi ültetéskor gondoskodni kell a laza, jó vízáteresztő talajról. Kötöttebb talaj esetén homok és komposzt bedolgozásával javíthatjuk a talaj szerkezetét.

A tél beállta előtt, az első komolyabb fagyok megérkezésekor érdemes a spanyol kékcsengő ágyását egy réteg természetes takaróanyaggal, azaz mulccsal befedni. Erre a célra kiválóan alkalmas a lehullott falevél, a szalma, a fenyőkéreg vagy a komposzt. Egy 5-10 centiméter vastagságú mulcsréteg szigetelőként működik, megvédi a talajt a hirtelen hőmérséklet-ingadozásoktól és a mélyre hatoló fagyoktól. Ez különösen a frissen, az adott ősszel ültetett hagymák esetében fontos, amelyeknek még nem volt idejük teljesen begyökeresedni. A takarás emellett a talaj nedvességtartalmának megőrzésében is segít a száraz, fagyos téli napokon.

A mulcsrétegnek van egy másik előnyös tulajdonsága is. Tavasszal, a hó olvadása és a talaj felmelegedése után a szerves takaróanyag lassan bomlásnak indul, és értékes tápanyagokkal gazdagítja a talajt, pont akkor, amikor a kora tavasszal ébredő hagymáknak a legnagyobb szükségük van rá. A takarást kora tavasszal, a hajtások megjelenésekor érdemes fellazítani vagy kissé félrehúzni a növények tövétől, hogy a zöld hajtások könnyedén a felszínre törhessenek, és elegendő fényhez jussanak. Az egészséges, jó kondícióban lévő hagymák számára a magyarországi tél általában nem jelent kihívást.

AJÁNLÓ ➜  A spanyol kékcsengő vízigénye és öntözése

Cserepes növények teleltetése

A konténerben, cserépben vagy virágládában nevelt spanyol kékcsengők teleltetése már egy kicsit több odafigyelést igényel, mint a szabadföldben élő társaiké. A cserépben lévő korlátozott mennyiségű föld sokkal gyorsabban és mélyebben átfagy, mint a kerti talaj, mivel a hideg nemcsak felülről, hanem minden oldalról éri a gyökérzónát. A teljes földlabda átfagyása károsíthatja a hagymákat és a gyökereket, ezért a cserepes növényeket mindenképpen védeni kell a kemény, tartós fagyoktól.

A cserepes kékcsengők teleltetésére több bevált módszer is létezik. Az egyik legegyszerűbb megoldás, ha a cserepeket a tél beállta előtt egy védett, fagymentes, de hűvös helyre, például egy fűtetlen garázsba, pincébe, fészerbe vagy lépcsőházba visszük. A „hűvös” itt kulcsfontosságú, mivel a növénynek továbbra is szüksége van a hideghatásra a virágzáshoz. A teleltetésre szánt helyiség hőmérséklete ideális esetben 0 és 8 Celsius-fok között van. Ebben az időszakban a növények nyugalomban vannak, öntözést egyáltalán nem, vagy csak nagyon ritkán, a teljes kiszáradás elkerülése érdekében igényelnek.

Ha nincs lehetőségünk a cserepek fagymentes helyre való bevitelére, akkor a szabadban kell gondoskodnunk a megfelelő védelemről. A cserepeket állítsuk egy védett helyre, például egy házfal déli oldala mellé, ahol védve vannak a hideg északi széltől. A cserepeket magukat is be kell „bugyolálni”, hogy szigeteljük őket. Erre a célra használhatunk jutazsákot, buborékfóliát, régi pokrócot vagy speciális, kertészetekben kapható növénytakaró fóliát. Fontos, hogy a szigetelőanyagot ne csak az edény oldala, hanem az alja köré is tekerjük, például úgy, hogy az egészet egy vastag hungarocell lapra állítjuk.

Egy másik hatékony kültéri teleltetési módszer a cserepek földbe süllyesztése. Válasszunk egy félreeső helyet a kertben, ássunk egy akkora gödröt, amibe a cserepek kényelmesen beleférnek, majd helyezzük bele őket úgy, hogy a cserép pereme a talaj szintjével egy vonalban legyen. A cserepek körüli rést töltsük fel földdel, a tetejét pedig takarjuk be vastagon falevéllel vagy szalmával. Így a kerti talaj természetes szigetelő képességét használjuk ki, amely megvédi a hagymákat az extrém fagyoktól. Tavasszal, a fagyveszély elmúltával a cserepeket kiemelhetjük és visszahelyezhetjük a végleges helyükre.

AJÁNLÓ ➜  A spanyol kékcsengő tápanyagigénye és trágyázása

Hagymák felszedése és tárolása

Bár a spanyol kékcsengő esetében ez a legkevésbé jellemző és szükséges eljárás, bizonyos esetekben indokolt lehet a hagymák nyári felszedése és téli tárolása. Erre akkor lehet szükség, ha a növényeket át szeretnénk ültetni egy másik helyre, ha tőosztással szeretnénk szaporítani őket, vagy ha a nyári időszakban az adott kertrészben olyan tevékenység (pl. építkezés, talajcsere) zajlik, ami veszélyeztetné a földben maradó hagymákat. A felszedésnek és a tárolásnak is megvannak a maga szabályai, amelyeket be kell tartani a hagymák egészségének megőrzése érdekében.

A hagymák felszedésének ideális időpontja a nyár eleje, miután a növény lombozata teljesen elsárgult és elszáradt. Ez jelzi, hogy a hagyma befejezte a tápanyagok raktározását és belépett a nyugalmi fázisba. Egy ásóvilla segítségével óvatosan emeljük ki a hagymacsoportokat a földből, ügyelve arra, hogy ne sértsük meg őket. A felszedett hagymákról óvatosan rázzuk le a rájuk tapadt földet, de ne mossuk meg őket, mert a nedvesség a tárolás során rothadást indíthat el.

A felszedett hagymákat ezután egy árnyékos, szellős, esőtől védett helyen, például egy fészerben vagy fedett teraszon terítsük szét egy rétegben, és hagyjuk őket néhány napig vagy akár egy-két hétig száradni, „utóérni”. Ez a folyamat segít a külső burokleveleknek megszilárdulni, ami védi a hagymát a kiszáradástól és a mechanikai sérülésektől a tárolás során. Miután a hagymák teljesen megszáradtak, a rászáradt földmaradványokat és a régi gyökereket kézzel könnyedén ledörzsölhetjük róluk.

A tároláshoz a száraz, ép, egészséges hagymákat tegyük egy jól szellőző tárolóedénybe, például egy hálós zsákba, egy papírzacskóba (amire vágunk néhány lyukat), egy nyitott kartondobozba vagy egy fa rekeszbe. A lényeg, hogy a levegő szabadon tudjon áramolni a hagymák között, megakadályozva ezzel a penészesedést. A tárolásra egy hűvös, sötét, száraz helyiség, mint egy pince vagy kamra a legalkalmasabb. A tárolt hagymákat ősszel, szeptember és november között kell újra elültetni a kertbe, hogy a tél beállta előtt még legyen idejük gyökeret ereszteni.

AJÁNLÓ ➜  A spanyol kékcsengő fényigénye

Gyakori hibák a teleltetés során

A spanyol kékcsengő teleltetése során a legtöbb hiba a túlzott gondoskodásból vagy a tudás hiányából fakad. Az egyik leggyakoribb hiba a szabadföldi növények felesleges felásása. Sokan azt hiszik, hogy minden hagymás növényt, mint például a kardvirágot vagy a dáliát, fel kell szedni télire. A spanyol kékcsengő azonban teljesen télálló, és a földben hagyva érzi magát a legjobban. A felesleges felszedés és tárolás csak plusz munkát jelent, és kockázatot rejt magában, mivel a tárolás során a hagymák kiszáradhatnak vagy megpenészedhetnek.

A másik gyakori probléma a téli takarás, a mulcsozás időzítésével és eltávolításával kapcsolatos. A takarást nem szabad túl korán, még az enyhe őszi időben kijuttatni, mert a túlzottan meleg, nedves takaró alatt a hagymák befülledhetnek és rothadásnak indulhatnak. Várjuk meg az első komolyabb fagyokat! Tavasszal pedig ne hagyjuk túl sokáig a vastag takaróréteget a növényeken, mert az gátolja a talaj felmelegedését és a hajtások előtörését. Amint az első zöld csúcsok megjelennek, a mulcsot óvatosan lazítsuk fel.

Cserepes növények esetében a legnagyobb hiba a teleltetés helyének rossz megválasztása. Ha túl meleg helyen (pl. egy fűtött lakásban) próbáljuk átteleltetni őket, a növények nem kapják meg a szükséges hideghatást, és tavasszal nem fognak virágozni. Emellett a melegben a nyugalmi periódusuk is megzavarodik, és idő előtt hajtani kezdhetnek. A másik véglet a védelem nélküli, szabadban hagyott cserép, amelynek földje teljesen átfagy, és a hagymák elpusztulnak. A fagymentes, de hűvös (0-8 °C) hely a kulcs a sikerhez.

Végül, a teleltetés során elkövetett öntözési hibák is végzetesek lehetnek. A nyugalomban lévő hagymáknak, akár szabadföldben, akár cserépben telelnek, nincs szükségük aktív öntözésre. A túlöntözés a téli hónapokban szinte biztosan a hagymák rothadásához vezet. A szabadföldi növények számára a téli csapadék általában elegendő, sőt, néha túl sok is. A cserépben, fagymentes helyen telelő növények földjét pedig hagyjuk szinte teljesen kiszáradni, és csak akkor adjunk nekik egy egészen minimális vizet, ha a földlabda már kőkeményre száradt.

Ez is érdekelni fog...