Share

Az ázsiai datolyaszilva ültetése és szaporítása

Az ázsiai datolyaszilva, ez a Kelet-Ázsiából származó, különleges gyümölcsfa egyre több kertbarát szívét dobogtatja meg hazánkban is. A narancssárgán világító, édes, mézes ízű termései nemcsak kulináris élményt nyújtanak, hanem a fa maga is rendkívül dekoratív, így díszítőértéke sem elhanyagolható. A sikeres termesztés első és legfontosabb lépése a szakszerű ültetés, amely megalapozza a növény későbbi egészséges fejlődését és termőképességét. A megfelelő időpont, a termőhely gondos előkészítése és az ültetés technikája mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a fiatal csemete a lehető legjobb esélyekkel induljon. Emellett a növény szaporítási módszereinek ismerete is hasznos lehet azok számára, akik szeretnék tovább gyarapítani állományukat, vagy megosztani másokkal e csodás növényt.

Az ültetésre legalkalmasabb időszak a tavasz, a márciustól májusig terjedő időszak, amikor a komolyabb fagyok veszélye már elmúlt, de a nyári hőség még nem köszöntött be. Az őszi ültetés is lehetséges, különösen a melegebb éghajlatú vidékeken, de ebben az esetben nagyobb figyelmet kell fordítani a fiatal növény téli védelmére. A datolyaszilva a napos, meleg, széltől védett fekvést kedveli, és a mélyrétegű, jó vízgazdálkodású, tápanyagban gazdag talajban fejlődik a legszebben. A kiválasztott helyen érdemes legalább 4-6 méteres távolságot hagyni más fáktól vagy épületektől, hogy a fa koronája később szabadon növekedhessen és elegendő fényt kapjon.

A szaporítási módszerek közül a legelterjedtebb és a kertészeti gyakorlatban leginkább javasolt az oltás. Ezzel a módszerrel biztosítható, hogy a szaporított növény az anyanövény minden kedvező tulajdonságát, például a gyümölcs méretét, ízét és a termőképességet is maradéktalanul örökölje. Alanyként leggyakrabban a közönséges datolyaszilva (Diospyros lotus) vagy az amerikai datolyaszilva (Diospyros virginiana) magoncait használják, amelyek jó fagytűrő és ellenálló gyökérzetet biztosítanak. Az oltást általában a tél végi, kora tavaszi időszakban, párosítással vagy angolnyelves párosítással végzik a szakemberek.

A magról történő szaporítás szintén lehetséges, de ez egy hosszadalmasabb folyamat, és az így nyert növények nem minden esetben öröklik a szülői tulajdonságokat, gyakran vad jelleget mutatnak, gyümölcsük kisebb és fanyarabb lehet. A magvetéshez a teljesen beérett gyümölcsből kivett magokat alaposan meg kell tisztítani a gyümölcshústól, majd néhány hónapos hideghatásnak (sztratifikációnak) kell kitenni, például nedves homokban, hűtőszekrényben tárolva. A magokat tavasszal lehet elvetni, de a magoncok csak több év, akár 8-10 év múlva fordulnak termőre, és a termés minősége is bizonytalan.

Az ideális ültetési időpont és helyszín

A datolyaszilva csemeték ültetésének időzítése kritikus faktor a sikeres eredés szempontjából. A legoptimálisabb időszak a tavasz, a fagyok elmúltával, jellemzően április és május hónap. Ebben az időszakban a talaj már kellőképpen felmelegedett, ami serkenti a gyökérzet növekedését, és a fiatal fának elegendő ideje van megerősödni a következő tél beálltáig. Az őszi, szeptember-októberi ültetés is egy opció, különösen a konténeres csemeték esetében, de ez nagyobb kockázatot rejt magában, mivel a frissen ültetett növény kevésbé ellenálló a téli fagyokkal szemben, ezért alapos téli védelmet igényel.

A helyszín kiválasztásánál a legfontosabb szempont a bőséges napfény biztosítása. A datolyaszilva kifejezetten fényigényes növény, a megfelelő terméskötéshez és a gyümölcsök beéréséhez napi legalább 6-8 óra közvetlen napsütésre van szüksége. Ennek megfelelően a kert déli, délnyugati, napos, meleg fekvésű része a legideálisabb számára. Az árnyékosabb területeken a fa ugyan megmarad, de a növekedése lassabb lesz, a terméshozama pedig jelentősen elmarad a várttól, a gyümölcsök aprók és íztelenek maradhatnak.

AJÁNLÓ ➜  Az ázsiai datolyaszilva metszése és visszavágása

A szélvédelem szintén lényeges tényező, mivel az erős, hideg szelek károsíthatják a lombozatot és a fiatal hajtásokat, valamint a virágzás idején megnehezíthetik a megporzást. Egy házfal, egy sűrű sövény vagy egy magasabb facsoport által védett hely tökéletes környezetet biztosít. A pangó vizes, mély fekvésű területeket kerülni kell, mert a datolyaszilva gyökérzete érzékeny a túlzott nedvességre, ami gyökérfulladáshoz és rothadáshoz vezethet. A lejtős területek ebből a szempontból előnyösek lehetnek, mivel biztosítják a felesleges víz elvezetését.

Végül gondoskodni kell a megfelelő térállásról is. A datolyaszilva fa kifejlett korában terebélyes koronát növeszt, amelynek átmérője elérheti a 4-5 métert is. Annak érdekében, hogy a korona minden részét érje a napfény, és biztosított legyen a jó szellőzés, legalább 5-6 méteres távolságot kell hagyni más fáktól, építményektől. Ez a távolság nemcsak a fa egészséges fejlődését szolgálja, hanem a későbbi gondozási munkákat, például a metszést és a szüretet is megkönnyíti.

A talaj előkészítése és az ültetőgödör kialakítása

A datolyaszilva ültetésének sikere nagymértékben függ a talaj megfelelő előkészítésétől. A növény a mélyen megművelt, laza szerkezetű, humuszban és tápanyagokban gazdag talajt hálálja meg a leginkább. Az ültetés előtt legalább néhány héttel érdemes nekilátni a talaj előkészítésének. Ez magában foglalja a terület alapos gyommentesítését és a talaj mély, legalább 40-50 cm mélységű felásását vagy fellazítását. Ez a művelet nemcsak a talaj szerkezetét javítja, hanem elősegíti a víz és a levegő megfelelő áramlását is a gyökérzónában.

Az ültetőgödör mérete kulcsfontosságú a fiatal csemete megfelelő fejlődéséhez. Alapszabály, hogy a gödör legalább kétszer olyan széles és másfélszer olyan mély legyen, mint a csemete gyökérlabdája vagy a szabadgyökerű növény gyökérzetének mérete. Egy átlagos méretű csemete számára általában egy 60x60x60 cm-es vagy akár 80x80x80 cm-es gödör kiásása javasolt. A nagyobb gödör lehetővé teszi, hogy a gyökerek könnyedén terjeszkedhessenek a laza, feljavított talajban az első, kritikus időszakban.

A kiásott gödör aljára érdemes egy réteg szerves trágyát, például érett marhatrágyát vagy jó minőségű komposztot helyezni. Ez a tápanyagforrás hosszú távon biztosítja a szükséges makro- és mikroelemeket a növény számára. A trágyára egy vékony réteg földet kell szórni, hogy a csemete gyökerei ne érintkezzenek közvetlenül a koncentrált tápanyaggal, ami perzselést okozhatna. A gödörből kiemelt földet szintén érdemes feljavítani komposzt vagy tőzeg belekeverésével, hogy egy laza, tápanyagdús közeget hozzunk létre.

Kötött, agyagos talaj esetén a vízelvezetés javítása érdekében a gödör aljára egy réteg sódert vagy apró kavicsot is tehetünk. Ez megakadályozza a pangó víz kialakulását a gyökérzónában, ami a datolyaszilva egyik legnagyobb ellensége. Homokos talaj esetében pedig a vízmegtartó képesség javítása a cél, amit tőzeg, komposzt vagy más szerves anyagok bőségesebb bekeverésével érhetünk el. A gondos talaj-előkészítés a legjobb befektetés a fa jövőjébe.

AJÁNLÓ ➜  Az ázsiai datolyaszilva betegségei és kártevői

Az ültetés folyamata lépésről lépésre

Mielőtt a csemetét a helyére tennénk, a konténeres növényt alaposan öntözzük be, a szabadgyökerű példány gyökereit pedig áztassuk vízbe néhány órára, hogy megszívhassák magukat nedvességgel. A szabadgyökerű fák esetében végezzünk gyökérmetszést: a sérült, törött gyökérrészeket éles metszőollóval távolítsuk el, a túl hosszú gyökereket pedig kissé kurtítsuk meg. Ez a beavatkozás serkenti az új, hajszálvékony gyökerek képződését, ami elengedhetetlen a hatékony víz- és tápanyagfelvételhez. Ezt követően a csemetét helyezzük az előkészített ültetőgödör közepére.

Az ültetési mélység beállítása kritikus pont. A csemetét olyan mélyre kell ültetni, hogy a gyökérnyaka – az a pont, ahol a gyökérzet és a törzs találkozik – a talaj felszínével egy szintbe vagy csak egy-két centiméterrel mélyebbre kerüljön. A konténeres növényeknél ez általában a földlabda tetejét jelenti. A túl mély ültetés a törzs alsó részének berothadásához vezethet, míg a túl sekély ültetés a gyökerek kiszáradását okozhatja. Az oltott csemetéknél arra is ügyelni kell, hogy az oltás helye mindenképpen a talajfelszín felett, legalább 10-15 centiméterrel magasabban legyen.

Miután a csemetét a megfelelő magasságba állítottuk, kezdjük el a feljavított földkeverékkel feltölteni a gödröt. A földet fokozatosan, rétegenként töltsük vissza, és közben óvatosan tömörítsük, hogy ne maradjanak légzsebek a gyökerek körül, amelyek a gyökérzet kiszáradásához vezetnének. Amikor a gödör félig megtelt, érdemes egy bőséges beiszapoló öntözést végezni. Ez segít a földet a gyökerek köré mosni és eltávolítani a maradék levegőt. Az öntözés után töltsük fel a gödröt teljesen a földdel.

Az ültetés utolsó lépéseként alakítsunk ki egy kis tányért a fa törzse körül, ami segít megtartani az öntözővizet, és megakadályozza annak elfolyását. Az ültetést követően egy alapos, legalább 15-20 liter vízzel történő öntözés elengedhetetlen, még akkor is, ha esős az idő. Szükség esetén a fiatal csemetét karózzuk ki, hogy a szél ne tudja kimozdítani a helyéről, amíg a gyökerei meg nem kapaszkodnak a talajban. A karót a fa törzsétől kb. 10-15 cm-re, az uralkodó széliránnyal ellentétes oldalon verjük le, és egy laza, nyolcas alakú kötéssel rögzítsük a fát.

Szaporítási módszerek: oltás és szemzés

A datolyaszilva szaporításának legmegbízhatóbb és a kertészeti árutermesztésben kizárólagosan alkalmazott módszere az oltás. Az oltás lényege, hogy egy nemes fajta hajtásrészét (oltócsap) egy másik, jó gyökérzetű növényre (alany) növesztjük rá, így egyesítve a két növény kedvező tulajdonságait. Ez a módszer garantálja, hogy a létrejövő új fa gyümölcse mindenben meg fog egyezni az anyanövényével. Alanyként leggyakrabban a jó fagytűrő és betegségekkel szemben ellenálló közönséges datolyaszilva (Diospyros lotus) magoncait használják, amelyek erőteljes növekedést biztosítanak.

Az oltás elvégzésére a legalkalmasabb időpont a nyugalmi időszak vége, kora tavasszal, február végétől április elejéig. Ebben az időszakban az alanyban már megindul a nedvkeringés, ami elősegíti a kalluszképződést és a forradást. A leggyakrabban alkalmazott oltási módok a párosítás, az angolnyelves párosítás és a héj alá oltás. A siker kulcsa a precíz vágás, a kambiumrétegek pontos illesztése és a kötözés, valamint a seb felületének gondos lezárása oltóviasszal a kiszáradás és a fertőzések elkerülése érdekében.

AJÁNLÓ ➜  Az ázsiai datolyaszilva gondozása

A szemzés egy másik vegetatív szaporítási mód, amelyet a nyári időszakban, júliustól augusztus végéig végeznek, amikor a fák „adják a héjukat”, azaz a kéreg könnyen elválik a fás résztől. Ebben az esetben nem egy hajtásdarabot, hanem egyetlen rügyet (szemet) ültetnek át a nemes fajtáról az alanyra, általában T-szemzéssel. A szemzés előnye, hogy kevesebb szaporítóanyagra van szükség hozzá, mint az oltáshoz. A beültetett szem a következő tavasszal hajt ki, és ebből fejlődik ki az új nemes korona.

Mind az oltás, mind a szemzés komoly szakértelmet és gyakorlatot igénylő feladat, amelyet általában faiskolai szakemberek végeznek. A házikerti szaporítás során a siker esélye alacsonyabb lehet, de megfelelő felkészüléssel és precíz munkával a kertbarátok is megpróbálkozhatnak vele. Fontos a steril eszközök használata és a megfelelő időzítés, valamint a frissen oltott vagy szemzett növények gondos utókezelése, beleértve a rendszeres öntözést és a vadhajtások eltávolítását az alanyról.

Magvetés és egyéb szaporítási lehetőségek

A datolyaszilva magról való szaporítása egy izgalmas kísérlet lehet a türelmes kertészek számára, de fontos tudni, hogy ez a módszer számos bizonytalanságot rejt. Az így nevelt növények nagy valószínűséggel nem fogják az anyanövény tulajdonságait örökölni, a gyümölcsük gyakran kisebb, fanyarabb lesz, és a termőre fordulás is sokkal tovább, akár 8-12 évig is eltarthat. A magoncok azonban kiválóan alkalmasak alanynak a későbbi oltáshoz, amivel már garantálható a kívánt fajta minősége. A magvetéshez a teljesen beérett, puha gyümölcsből származó magokat használjuk.

A vetés előtt a magoknak hideghatásra van szükségük a csírázási gátló anyagok lebomlásához. Ezt a folyamatot nevezzük rétegzésnek vagy sztratifikációnak. A megtisztított és megszárított magokat keverjük el nedves homokkal, tőzeggel vagy perlittel, tegyük egy zárható műanyag zacskóba, és tároljuk a hűtőszekrényben (2-5 °C) körülbelül 2-3 hónapig. A folyamat során a közeget tartsuk enyhén nyirkosan, de ne vizesen, és időnként ellenőrizzük, hogy nem jelent-e meg penész.

A hidegkezelés után, tavasszal, a magokat elvethetjük cserépbe vagy közvetlenül a szabadföldi magágyásba. A vetési mélység körülbelül 2-3 cm legyen. A talajt tartsuk folyamatosan nedvesen, a csírázás általában néhány hét alatt megindul, de elhúzódó is lehet. A kikelt magoncokat tartsuk gyommentesen, és biztosítsunk számukra elegendő fényt és vizet. Az első néhány évben a fagyoktól óvni kell őket, ezért érdemes fagymentes helyen teleltetni a fiatal növényeket.

A datolyaszilva gyökérsarjakkal is szaporítható, bár ez a módszer kevésbé elterjedt. Egyes fajták hajlamosak gyökérsarjakat fejleszteni a fa körül, amelyeket a tavaszi időszakban, a kihajtás előtt lehet leválasztani az anyanövényről. A leválasztásnál arra kell törekedni, hogy a sarj minél több saját gyökérrel rendelkezzen. A sikeres eredés érdekében a leválasztott sarjakat gondosan kell kezelni és rendszeresen öntözni. Fontos megjegyezni, hogy az oltott fák alanyai hozhatnak sarjakat, amelyek a nem nemes alanyfajta tulajdonságait hordozzák, így ezek továbbnevelése nem eredményez minőségi gyümölcsöt.

Ez is érdekelni fog...